d-Test sa pozrel na mix mrazenej zeleniny s mrkvou, hráškom a kukuricou. Kde zabodovali Slováci?

Môžeme mrazenú zeleninu považovať za rovnocennú náhradu tej čerstvej? Dobrá správa je, že áno, pretože v zimnom období aj tak nemáme veľmi na výber. Štúdie, ktoré sledovali obsah vitamínov a ďalších užitočných látok v správne zmrazenej zelenine dokázali, že zelenina rýchlo zmrazená krátko po zbere môže byť dokonca kvalitnejšia ako dlhšiu dobu skladovaná alebo dlhodobo spracúvaná čerstvá zelenina.

08.03.2023 06:00
mrazena zelenina, zelenina, zdravá výživa,... Foto:
Čoho je v mixe mrazenej zeleniny najviac? Mrkvy? Hrášku? Je to rôzne a závisí od výrobcu.
debata

Mesačník d-Test sa v najnovšom čísle 3/2023 prizrel ôsmim vzorkám mrazených zmesí mrkvy, hrášku a kukurice. Podľa údajov obchodného časopisu Retail je mrazená zelenina medzi spotrebiteľmi veľmi obľúbená a v početnosti nákupov sa nachádza hneď za zmrzlinami.

Medzi ôsmimi vzorkami zeleninovej červeno-zeleno-žltej trojkombinácie sa nachádzali tri slovenského výrobcu Equus, a.s., (Albert Císařská směs, Billa/Clever Zeleninová zmes s kukuricou a Vinica Hlbokozmrazená zelenina). Okrem nich bol medzi vzorkami aj belgický výrobca/predajca pod značkou Kaufland/K-Classic, ďalej Orkla Foods Česko a Slovensko so značkou Znojmia, nemecká značka Lidl/Freshona a dve české.

Mrkva, hrášok a kukurica sú obľúbenou... Foto: SHUTTERSTOCK
mrazena zelenina, zelenina, hrášok, mrkva, kukurica, zdravá výživa Mrkva, hrášok a kukurica sú obľúbenou trojkombináciou mrazenej zeleniny.

Pátranie po minerálnych nečistotách sa skončilo dobre, ich obsah v nijakej zo vzoriek nepresiahol 0,03 %, čo je menej ako polovica maximálneho limitu platného pre zeleninu v konzervách. Čo sa týka zdravotnej neškodnosti, pátralo sa po 700 rôznych látkach proti škodcom. Výsledky komisiu milo prekvapili. Dve tretiny vzoriek boli bez akéhokoľvek nálezu a v tomto by vyhoveli dokonca aj požiadavkam na bioprodukciu. Ale ani v prípade ostatných sa nezistili žiadne problémy, išlo o povolené látky v povolených množstvách. Dobrú náladu nepokazilo ani mikrobiologické vyšetrenie, keď sa hľadali nebezpečné baktérie Listeria monocytogenes spôsobujúce obávanú listeriózu, ktorá sa príznakmi podobá chrípke a môže ju sprevádzať aj viacero komplikácií. Konzumenti mrazenej zeleniny sa nemusia obávať. Zaujímavé bolo porovnanie, keď komisia rozložila takmer ako Popoluška jednotlivé druhy zeleniny na tri rôzne kôpky a zisťovali sa ich podiely. Zastúpenie jednotlivých druhov zeleniny je zaujímavá informácia zo spotrebiteľského hľadiska, pretože percentuálne podiely jednotlivých zložiek – mkrvy, hrášku a kukurice – uvádzali len niektoré.

Pri výbere mixu mrazenej zeleniny nezabúdajte na základnú poučku: Tej, ktorá je v zozname na prvom mieste, je vo výrobku najviac.

Milovníkom hrášku by asi najviac vyhovela Billa/ Clever Zeleninová zmes s kukuricou, ktorá obsahovala až 44 % hrášku. Fanúšikom kukurice by zas ulahodila Albert Císařská směs obsahujúca 36 % kukurice. V mnohých zmesiach prevažovala mrkva. Zistené podiely jednotlivých druhov zeleniny komisia hodnotila aj s ohľadom na ich cenu v obchode. Kontrolou cien jednodruhovej mrazenej zeleniny sa totiž zistilo, že mrkva býva lacnejšia ako hrášok či cukrová kukurica (tieto dve sa predávajú za približne rovnaké ceny). Výrobkom s nižším podielom mrkvy a vyšším percentom hrášku a kukurice sa prideľovali lepšie známky.

Čo sa týka kvality zmrazenia, so všetkými vzorkami sa narábalo šetrne, nikde neboli kusy ľadu a priemerný obsah uvoľnenej vody po rozmrazení bol 7 %. Zatiaľ čo kukurica a hrášok sa zmrazia vcelku, mrkvu je vo výrobe potrebné pred mrazením rozkrájať na kocky (nejde o mladú karotku vcelku), preto obyčajne obsahuje viac vody. Výrobok slovenského výrobcu/predajcu Equus, a.s. sa v rebríčku ôsmich výrobkov umiestnil na prvom (Albert Císařská směs), štvrtom (Billa/Clever zeleninová zmes s kukuricou) a piatom mieste (Vinica Hlubokozmrazená zelenina).

Tabuľku s podrobnými informáciami možno nájsť TU .

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #mrkva #kukurica #hrášok #mrazená zelenina #d-Test #Cesta za zdravím #mix zeleniny