Výber potravín určujú najmä ceny

Nákup v potravinách je dnes veľakrát priam dobrodružstvom. Škoda len, že drahým. Rekordne vysoké ceny nútia dobre si premyslieť, čo nakúpiť.

16.03.2023 06:00
nákup potravín, žena na nákupe Foto:
Podľa údajov Štatistického úradu SR boli potraviny v januári medziročne drahšie o 28,6 % a ceny rastú nepretržite už tretí rok.
debata (4)

Na začiatku tohto roku výrazne zlacneli niektoré druhy masla a razom sa z neho stal top tovar. Nadšenie vzápätí schladili vysoké ceny niektorých druhov zeleniny. Dôvodov je viac, napríklad počasie, ktoré prinieslo nízku úrodu v Španielsku, alebo záplavy, extrémne mrazy či sucho v iných krajinách. Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory začína byť situácia vážna, zelenina výrazne dražie a s optimizmom, že ceny výrazne klesnú, to netreba veľmi preháňať.

Nad 30 % rástli ceny mäsa, mlieka, syrov, vajec, olejov, tukov.

A tak to vyzerá, že sa musíme pripraviť na všeličo. Podľa údajov Štatistického úradu SR boli potraviny v januári medziročne drahšie o 28,6 % a ceny rastú nepretržite už tretí rok. Rast nad 30 % sme pocítili pri cenách mäsa, ale aj mlieka, syrov, vajec, olejov alebo tukov. O štvrtinu vyššie boli ceny chleba a obilnín a o viac ako 20 % stúpli ceny zeleniny. Potraviny s nealko nápojmi a energiami tak tvoria v súčasnosti takmer 50 % výdavkov slovenských domácností. Hoci ceny potravín, ale i bývania a energií na začiatku tohto roka zmiernili svoje medziročné rasty, inflácia sa na Slovensku stále drží nad úrovňou 15 % a v peňaženkách to poriadne cítiť.

recyklácia odpadu, koše, triedenie odpadu Čítajte viac Potraviny zdraželi, aj tak nimi plytváme...

Trochu optimistickejšie vyznieva prognóza Inštitútu finančnej politiky, ktorý predpokladá, že inflácia v roku 2023 dosiahne v priemere 9,8 %, no ceny potravín budú ešte mierne rásť pre pretrvávajúce vysoké globálne ceny agrokomodít. Ich stabilizáciu očakávajú ekonómovia až v druhej polovici roka.

Zástupcovia obchodných reťazcov sa zhodujú v tom, že zákazníci dnes robia skôr menšie nákupy a dávajú výrazne prednosť privátnym značkám jednotlivých reťazcov s nižšími cenami a potravinám v akciových ponukách. Tento trend sa začal prejavovať už skôr, počas pandémie koronavírusu a zdá sa, že bude pretrvávať aj naďalej.

V súvislosti nielen so spomínanou zeleninou, ovocím, ale aj inými potravinovými komoditami sa nám dnes, spolu s energetickou krízou, vracia ako bumerang dlhoročný macošský prístup štátu k poľnohospodárom a celému tomuto odvetviu, tvrdo doplácame na príliš veľa zlých rozhodnutí a krokov tých, ktorí mali a aj majú na jeho fungovanie vplyv.

Pri nákupe potravín je dnes najdôležitejším kritériom jednoznačne cena, no zabudnutá by nemala ostať ani ich kvalita a bezpečnosť. O to viac, že ide o tovar, bez ktorého nemôžeme existovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny potravín #zdražovanie potravín