V obchode dbajte aj na hygienu

Čo je dobré pri nákupe potravín nepodceniť a čomu sa radšej vyhnúť? Majte oči na stopkách a dodržiavajte niekoľko základných pravidiel.

26.03.2023 06:00
nákup, potraviny, supermarket, Foto:
Pri väčšom nákupe nakupujte chladené a mrazené potraviny ako posledné a dôkladne oddeľte najmä surové mäso a hydinu od ostatných potravín.
debata

Pri väčšom nákupe nakupujte chladené a mrazené potraviny ako posledné a dôkladne oddeľte najmä surové mäso a hydinu od ostatných potravín. Tie potraviny, z ktorých môže vytekať nejaká tekutina, napríklad mäso či kyslá kapusta, vložte do vrecka alebo do samostatnej tašky. Prezrite si dôkladne obal každej potraviny, najmä ak má podozrivo nízku cenu. Rovnako dôležité je skontrolovať označenie lehoty spotreby. Mrazeným potravinám, ktoré sú obalené väčším množstvom ľadu, sa radšej vyhnite. Svedčí to totiž o tom, že boli už raz rozmrazené a znova zmrazené, čo môže nielen znížiť ich kvalitu, ale nesie to so sebou aj vyššie riziko nákazy, napríklad salmonelou. Po príchode domov dajte chladené a mrazené potraviny čo najrýchlejšie do chladničky alebo mrazničky.

Na čerstvé potraviny nikdy nesiahajte holou rukou, na pečivo a chlieb máte v predajni k dispozícii rukavice. Všímajte si aj predavačov, čistota ich oblečenia môže naznačiť, ako čisto je v celom obchode. Po nákupe je najvhodnejšie dopraviť potraviny ihneď domov.

Viete, že ?

  • z olejov je vhodný najmä olivový a repkový, pokiaľ možno tepelne nespracovaný
  • orechy sú bohatým zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom ochranných látok
  • ryby sú cenný zdroj kvalitných bielkovín, tukov, jódu a ďalších cenných látok
  • obilniny a výrobky z nich sú dobrým zdrojom vlákniny a ďalších ochranných látok, ak sú celozrnné
  • zdravšia úprava jedál je v pare alebo vo vode, uprednostnite ju pred vyprážaním, pečením a grilovaním.
nákup potravín, žena na nákupe Čítajte viac Výber potravín určujú najmä ceny

Ako rozdeliť jedlo počas dňa

Raňajky

  • majú tvoriť asi 20 až 25 % denného energetického príjmu, mali by byť zdrojom zložených sacharidov, bielkovín, ovocia alebo zeleniny
  • nezabúdajte na dostatok vhodných tekutín
  • raňajky poskytujú energiu pre telesnú a duševnú aktivitu počas dopoludnia, aby telo získalo potrebné živiny po nočnom pôste
  • predlžovanie stravovacej pauzy až do desiatej alebo do obeda spôsobuje únavu, ťažkosti so sústredením a zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity
  • ak vám robí ťažkosti raňajkovať, skúste si dať aspoň mliečny alebo riedený ovocný nápoj

Desiata

  • má tvoriť 10 až 15 % denného príjmu energie
  • patrí k nej čerstvé ovocie alebo zelenina, tekutiny, celozrnné pečivo s kvalitným syrom alebo so šunkou, dobrou voľbou sú i mliečne výrobky
  • podobne by mal vyzerať aj olovrant

Obed

  • má tvoriť 30 až 35 % dennej energie a obsahovať všetky druhy živín, čiže zložené sacharidy, bielkovinové potraviny, ovocie alebo zeleninu a kvalitné tuky
  • súčasťou obeda je aj dostatok tekutín – polievka alebo nápoj, najlepšie oboje

Večera

  • má poskytnúť asi 15 až 20 % energie, nemusí byť teplá, ale má obsahovať kvalitné bielkoviny v podobe mäsa, rýb, strukovín, vajíčok, mliečnych výrobkov
  • vhodné je pečivo, najlepšie celozrnné, nemá chýbať zelenina
  • ak ste počas dňa veľmi aktívny, môžete si dopriať aj druhú večeru, nie však tesne pred spaním. Má byť veľmi ľahká, ideálne je menej sladké ovocie alebo zelenina, prípadne mliečny výrobok

Zdroj: opotravinach.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #hygiena #nákup potravín