Plesne, baktérie, kvasinky? Ako sa kazia potraviny

Mikroorganizmy - huby, kvasinky a baktérie sa nachádzajú vo všetkom živom. Ak potraviny nevhodne skladujete, môžu sa vytvoriť vhodné podmienky na ich rast. Začnú sa množiť, rozkladať živiny a tvoriť rôzne vedľajšie produkty. Ich bujnenie je príčinou kazenia potravín – zmeny chuti, konzistencie, vzhľadu, farby a vlastnosti potravín. Ďalšími látkami, ktoré rýchlosť kazenia zvyšujú, sú enzýmy.

22.03.2023 06:00
potraviny, plesen Foto:
Ak potraviny nevhodne skladujete, môžu sa vytvoriť vhodné podmienky na ich rast.
debata

Plesne

  • sú súčasťou živej prírody milióny rokov, ide o mikroskopické vláknité huby, tvorené vláknami podobajúcimi sa nitiam, ktoré sa zložito vetvia v podhubí
  • najlepšie sa im darí vo vlhkom prostredí, pre rast nepotrebujú svetlo a sú nenáročné na živiny
  • optimálna teplota pre ich rast je od 18 – 28 stupňov Celzia, niektoré rastú aj pri teplote mínus 10 stupňov alebo 60 stupňov Celzia
  • niektoré druhy sú užitočné, napríklad pri výrobe syrov, väčšina však spôsobuje kazenie potravín
  • sú významnými alergénmi a môžu obsahovať aj nebezpečné toxíny

Baktérie

  • jednobunkové organizmy, za optimálnych podmienok sa veľmi rýchlo rozmnožujú zdvojením bunky
  • darí sa im v teplotnom rozmedzí 20 – 40 stupňov Celzia, pri teplotách vyšších ako 60 stupňov Celzia hynú
  • mráz ich dočasne zneškodní, ale nezahubí
  • väčšina je neškodná, niektoré sa využívajú pri výrobe jogurtov alebo kyslomliečnych výrobkov
  • sú aj nebezpečné druhy, ktoré kazia potraviny, môžu napadnúť priamo tkanivá alebo produkovať toxické látky, ktoré menia normálne telesné funkcie
nákup potravín, žena na nákupe Čítajte viac Výber potravín určujú najmä ceny

Kvasinky

  • jednobunkové organizmy – huby
  • dávajú prednosť teplému, vlhkému a mierne kyslému prostrediu
  • pre život potrebujú dusík a aj malé množstvo kyslíka, organické zlúčeniny a minerálne látky
  • rastú iba na určitom substráte, ktorým je najčastejšie konkrétny druh cukru, ale niekedy rozkladajú aj alkohol alebo organické kyseliny
  • niektoré sú užitočné, pretože rozkladajú cukry, ktoré premieňajú na alkohol a oxid uhličitý, vďaka nim si môžeme pochutnať na kysnutom chlebe alebo kvasenej kapuste
  • iné druhy potraviny kazia a spôsobujú infekcie

Enzýmy

  • bielkoviny obsiahnuté v živočíšnych a rastlinných organizmoch i mikroorganizmoch
  • urýchľujú chemické reakcie vyvolané mikroorganizmami, ktoré menia vzhľad, konzistenciu a chuť potravín
  • spôsobujú nežiaducu zmenu farby ošúpanej zeleniny, hnilobné kazenie mäsa rozkladom bielkovín, žltnutie tukov, kysnutie pokrmov
  • sú chúlostivé na vysoké teploty, pri nich dochádza k ich inaktivácii

Zdroj: opotravinach.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravé potraviny #skladovanie potravín