1. Nákupný zoznam
- bez neho si budete všímať príliš veľa produktov a mnohé dokážu prilákať napríklad aj svojím obalom
2. Zelenina a ovocie
- vyberajte ich tak, aby mali dovedna aspoň päť rôznych farieb, práve takto si zabezpečíte príjem väčšej škály vitamínov a minerálov. V zime sa obzrite aj po mrazenom ovocí.
3. Zdravé potraviny
- vyhýbajte sa tým, v ktorých prevažuje cukor, pšeničná múka, palmový tuk, glukózovo-fruktózový sirup
4. Údaje na obale
- predné strany výrobkov bývajú síce lákavé, ale zamerajte sa radšej na zloženie, mnoho nápisov typu energia na celý deň, fit, bez tuku či celozrnný, nemusí byť pravdivých a od zdravých majú takéto výrobky ďaleko
5. Mäso
- nie je to síce vždy jednoduché, ale ak je to možné, uprednostnite domáce produkty od slovenských chovateľov, podobne aj ovocie a zeleninu domácich producentov
6. Ryby a morské plody
- kupujte z divokého lovu, nie z fariem
7. Sacharidové jedlá
- vyberajte radšej celozrnné, napríklad hnedú ryžu, celozrnné cestoviny, pečivo
8. Detaily
- pri mliečnych výrobkoch nesledujte obsah tuku, ale obsah pridaných škrobov, cukrov, fruktózy, prípadne umelých sladidiel
- pri ovocí a zelenine sledujte krajinu pôvodu, vzhľad i vôňu
Zdravý tip
Jednotlivé suroviny na obaloch potravín sú zoradené podľa obsahu vo výrobku od najvyššieho. Ak má napríklad celozrnná sušienka ako prvý uvedený glukózovo-fruktózový sirup a múku až na druhom mieste, je vyrobená primárne z cukru. Nespracované, resp. minimálne spracované zdravé výrobky majú jednoduché zloženie.
Zdroj: fitlavia.sk