Čo prezradí kôrka o chlebe

Farba, vôňa, pružnosť striedky, vzhľad a konzistencia vám vedia prezradiť, či sú chlieb a pečivo čerstvé.

17.03.2023 06:00
chleba, múka, pečivo, celozrnné, bageta Foto:
Celozrnné výrobky obsahujú pomleté celé obilninové zrnká, ktoré uvidíte na reze alebo na povrchu ako drobné kúsky obilninových šupiek.
debata

Farba, vôňa, pružnosť striedky, vzhľad a konzistencia vám napovedia, či sú chlieb a pečivo čerstvé. Stačí jemne stlačiť, ak je chlebík čerstvý a dobre prepečený, vráti sa striedka hneď do pôvodného tvaru. Ak pri výrobe nedodržali správny technologický postup, bude mať deformovaný tvar, plochý a nízky tvar je dôsledkom zlého procesu kysnutia.

Neprepečený odhalíte ľahko, má veľmi bledú kôrku, naopak, ak je pripálená, bude horký. Pri balenom chlebe si všímajte, či nie je pod obalom orosený. Ak áno, zabalili ho skôr, ako vychladol a taký môže rýchlejšie splesnivieť. Dnes je v obchodoch na výber množstvo druhov chlebov, s rôznymi príchuťami. Či je celozrnný, nezistíte podľa farby, môže byť totiž prifarbený karamelom, farbivami alebo melasou. Dôležitá je jeho konzistencia, celozrnné výrobky obsahujú pomleté celé obilninové zrnká, ktoré uvidíte na reze alebo na povrchu ako drobné kúsky obilninových šupiek.

Pamätajte aj na to, že vo všeobecnosti vydrží pečivo čerstvé kratší čas ako chlieb a dbajte i na správne skladovanie. Vhodnejšou alternatívou ako igelit, v ktorom chlieb nemôže dýchať, zaparí sa a začne plesnivieť, sú látkové utierky alebo vrecká z konope alebo ľanu. Vrecko alebo utierku pravidelne, najlepšie každý druhý deň vymeňte. Na skladovanie chleba a pečiva je ideálne suché a tmavé miesto, s optimálnou teplotou 20–25 stupňov. Ak ich dávate do chlebníka, pravidelne ho čistite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #chlieb #zdravé potraviny