Expert na výživu Michal Páleník: Jedenie večer je úplne v poriadku

Skôr ako samotný čas jedenia je podstatnejšie, kedy sme jedli pred spaním naposledy a čo to bolo za jedlo. Ak ideme spať o desiatej, mali by sme jesť ideálne okolo šiestej-siedmej, maximálne o ôsmej, hovorí expert na výživu Michal Páleník.

21.03.2023 10:00
Výživový špecialista a well-being kouč Michal... Foto: ,
Výživový špecialista Michal Páleník je garantom projektu Cesta za zdravím.
debata (1)

Aký jedálny lístok funguje pri chudnutí?

Pre to, aby úprava stravy bola efektívna pre chudnutie, mal by jedálny lístok spĺňať niekoľko kritérií. Jedlá, ktoré za celý deň zjeme, musia obsahovať menej energie, ako počas dňa vydáme. Čo najviac jedál by nám malo chutiť a nemali by sme pociťovať výraznejší hlad. Jedlá by mali byť praktické a prispôsobené podmienkam, v ktorých žijeme. Výber potravín treba prispôsobiť finančným možnostiam. Rovnako by mal jedálny lístok zohľadňovať zdravotný stav a prípadné obmedzenia. Dôležité je, aby bola strava nastavená aj vzhľadom na pohybový režim. Povolené by mali byť občas aj nezdravšie jedlá, "občas'' musí byť ale jasne zadefinované.

Pokiaľ zostavuje stravu odborník, na všetky spomenuté body myslí. Na rozdiel od klienta vie určiť napríklad výber správnych potravín a ich pomerov vzhľadom na zdravotný stav a rovnako určiť porciu vhodnú na to, aby sme chudli a ideálne nepociťovali dlhodobý hlad.

Palenik_cesta_za_zdravim Mohlo by Vás zaujímať Sledujte výzvu Cesta za zdravím s Michalom Páleníkom plnú praktických rád a inšpiratívnych odporúčaní

Koľkokrát denne treba jesť? Je zakázané jesť večer?

Odporúčam jedávať tri- až päťkrát denne. Súvisí to napríklad so vstrebateľnosťou bielkovín alebo s pocitom hladu. Táto frekvencia jedál sa ukazuje v modernej spoločnosti a rovnako pre naše zdravie ako ideálna a zároveň dlhodobo udržateľná. Jedenie večer je úplne v poriadku. Skôr ako samotný čas je podstatnejšie, kedy sme naposledy jedli pred spaním a čo to bolo za jedlo. Odporúčam jedávať najneskôr dve hodiny pred spánkom. Jedlo by nemalo byť veľmi bohaté na tuky, aby nám nestálo v noci v bruchu, teda vtedy, keď by sme mali odpočívať a telo potrebuje regenerovať. Všeobecne ak ideme spať o desiatej, jesť by sme mali ideálne okolo šiestej-siedmej, maximálne o ôsmej.

Ako možno kontrolovať to, aby sme sa neprejedali? Treba počítať kalórie?

Na internete je dnes množstvo dostupných kalkulačiek na vyhodnotenie optimálneho nastavenia príjmu energie vzhľadom na cieľ, ktorý máme. Niektoré sú presnejšie, niektoré menej. Všeobecne platí, čím viac informácií vzorec vyžaduje, tým je výpočet presnejší. Jedna vec je nastaviť si príjem, druhá príjem skontrolovať. Ideálne je, ak vám odborník nastaví jedálny lístok, ktorý bude prepočítaný na mieru a hlavne vyjadrený v konkrétnych receptoch, ktoré môžete ideálne ľubovoľne kombinovať. Stretávam sa s tým, že mnohí z nás majú dobre nastavený príjem energie, ale majú veľký problém s vyskladaním si správnych jedál tak, aby im chutili, neboli hladní, vyhovovali prípadným zdravotným obmedzeniam, finančným možnostiam, pestrosti živín a podobne. Odporúčam preto dať si zostaviť v úvode plán odborníkom, aby ste mali predstavu o ideálnych porciách a konkrétnych jedlách. Následne si viete mnohé jedlá prispôsobovať, prepočítavať vo voľne dostupných aplikáciách týkajúcich sa prepočtu jedál na energiu. Energiu nie je nevyhnutné počítať, ak ju máte vyjadrenú v konkrétnych jedlách nastavených odborníkom. Dôležité najmä pre dlhodobú udržateľnosť je navnímať porciu a zloženie taniera, nie nevyhnutne energiu.

cesta za zdravím chudnutie Mohlo by Vás zaujímať Sledujte finalistov na ich ceste za zdravím s Michalom Páleníkom

Ako ovplyvňuje strava chudnutie a zdravie?

Strava hrá v kontexte fyzického zdravia, ale aj psychickej pohody kľúčovú rolu. Nie nadarmo sa hovorí, "sme tým, čo jeme''. Má nezastupiteľnú úlohu pri prevencii vzniku väčšiny chronických ochorení, akými sú napríklad cukrovka a srdcovo-cievne ochorenia. Rovnako je podporným prostriedkom v rámci liečby viac ako 60¤% všetkých ochorení. Čo sa týka chudnutia, je strava rovnako kľúčovou zložkou, bez ktorej úpravy sa schudnúť nedá. Strava zabezpečuje energetický príjem a práve pri chudnutí potrebujeme, aby bol príjem energie nižší ako výdaj. To vieme zabezpečiť len úpravou stravy. Naše stravovacie návyky však nie sú dôležité len z pohľadu energie, ale rovnako z pohľadu ostatných živín ako vitamíny, minerály, antioxidanty, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie a rovnako zdravé chudnutie bez negatívnych následkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #jedlo #zdravé chudnutie #Cesta za zdravím