Noc na pohotovosti mi otvorila oči, kilogramy pôjdu dolu

Katarína Pagáčová si minulý rok pred Vianocami na pohotovosti s tečúcou infúziou v ruke povedala dosť - takto to už nemôže ísť ďalej. Musím so svojou hmotnosťou a s návykmi niečo robiť! Infarktu sa vyhnem, len ak zmením priority.

23.03.2023 06:00
IMG 20220805 160530
Katarínu v ceste za zdravím veľmi podporuje aj rodina, najmä dcérka Nelka.
debata

Ako dieťa zažila Katarína na základnej škole ťažké obdobie, nevyhla sa šikanovaniu. Dnes sa k tejto etape života vracia len nerada, radšej sa zameriava na súčasný cieľ: vybudovať si zdravé, udržateľné návyky a zlepšenie zdravotného stavu. „Ak sa mi podarí schudnúť aj nejaké kilá, budem veľmi spokojná a šťastná,“ hovorí tridsaťdvaročná vedúca recepcie na zubnej klinike Katarína Pagáčová z Krásna nad Kysucou.

V detstve ani v puberte problémy s hmotnosťou nemala, bola štíhla. "Veľa som chodila pešo, bicyklovala, plávala, skákala cez švihadlo, gumu. Nemali sme auto, pohyb bol pre mňa teda prirodzenou súčasťou života. V puberte som tancovala vo folklórnom súbore, kde sme mali aj trojhodinové skúšky trikrát do týždňa, "spomína Katarína.

Problémové tehotenstvo

Kilogramy jej začali pribúdať v čase, keď končila strednú školu. Zamestnala sa v reštaurácii ako čašníčka a prestávka na obed neprichádzala do úvahy. Obed do seba doslova nahádzala za pochodu. „Kým som nezačala pociťovať problémy s hmotnosťou, neriešila som, čo zjem, " zamýšľa sa. Ďalšie kilogramy jej prinieslo tehotenstvo. "V roku 2010 v novembri som otehotnela. Prvých osem mesiacov prebiehalo ideálne, priberala som každý mesiac jeden kilogram. V 32. týždni sa mi zvýšil krvný tlak a hospitalizovali ma s diagnózou preeklampsia. Za ďalší mesiac som pribrala 9 kilogramov, z čoho ale veľká časť bola voda, tá sa ale po pôrode stratila. Pri odchode z pôrodnice som mala navyše len päť kilogramov. Prvých šesť mesiacov bola ale dcérka často chorá, viackrát nás hospitalizovali. Odvtedy mi začali kilogramy pribúdať,“ vysvetľuje Katarína.

Palenik_cesta_za_zdravim Mohlo by Vás zaujímať Sledujte výzvu Cesta za zdravím s Michalom Páleníkom plnú praktických rád a inšpiratívnych odporúčaní

Zdravé a štíhle telo

Na cestu za štíhlym a zdravým telom sa vydala ešte na materskej a vyskúšala toho naozaj veľa. Rôzne overené diéty z internetu, jedálne lístky, trénerov, skupinové cvičenie…,,Pre mňa je veľmi kľúčová strava a pravidelný režim, to už viem, pretože aj napriek mojej nadváhe mi žiadny pohyb nerobí problém," hovorí Katarína. K rozhodnutiu, že sa bude venovať tento rok sebe, ju prinútila hypertenzná kríza, ktorú prekonala minulý rok cez vianočné sviatky. „Skončila som v noci pred Štedrým dňom na pohotovosti a s tečúcou infúziou v ruke som si povedala dosť. Takto to už nemôže ísť ďalej. Musím so svojou váhou a návykmi niečo robiť! Ak nechcem od 32 rokov brať tabletky na tlak a žiť pod hrozbou infarktu, musím postupne zmeniť svoje priority,“ opisuje Katarína dôvody, pre ktoré sa rozhodla niečo so svojím telom a zdravím urobiť.

Rozhodnutá zabojovať

Výsledky meraní a vyšetrení u obezitologičky MUDr. Adely Penesovej na začiatku projektu Cesta za zdravím Katarínu veľmi neprekvapili. „Keďže pravidelne absolvujem preventívne lekárske prehliadky, mám prehľad o svojej hmotnosti aj zdravotnom stave, pozerám sa na to objektívne a nemám ružové okuliare. Odporúčania pani doktorky sú primerané môjmu zdravotnému stavu, plne jej dôverujem a rešpektujem ich,“ zamýšľa sa. Doktorka Penesová jej odporúča dodržiavať stanovený dietologický a pitný režim, upraviť hmotnosť, užívať vitamín D a výťažky z červenej ryže. Zabúdať by nemala na pohyb a kontrolu tlaku a hladiny cukru v krvi.

Katarína je odhodlaná rady odborníkov dodržiavať a s kilogramami navyše zabojovať. "Čo sa týka pohybu, pokiaľ mám dostatok času, nemám problém hýbať sa pravidelne. V tejto výzve sa mi veľmi páči, že nás nikto netlačí do žiadnych výkonov, práve naopak. Odborníci nás vedú nenásilnou cestou, aby sme si vytvorili pravidelný režim a pohyb zaradili do svojej rutiny, " teší sa účastníčka Cesty za zdravím. Katarínu v ceste za zdravím veľmi podporuje aj rodina, najmä dcérka Nelka. "Manžel je mi je tiež oporou, dokonca prejavil záujem, že vyskúša stravovací režim, ktorý budem dodržiavať, a pôjde so mnou na prechádzky. Veľkú podporu cítim aj od mojich sestier, kamarátok a kolegov v práci, za čo som im veľmi vďačná a naozaj si to vážim, " oceňuje podporu blízkych Katarína.

Katka je mladá, dokáže zabojovať

Expert na výživu Michal Páleník: Katke lekárka napriek mladému veku diagnostikovala diabetes mellitus 2. typu (cukrovku). Ide o získanú cukrovku, ktorej najčastejšími príčinami bývajú obezita a vek. V Katkinom prípade však vek nie je hlavnou príčinou. Okrem cukrovky má aj vysoký cholesterol a veľa tukov v krvi, čo neprospieva srdcu a cievam. Zdravotný stav a doterajšia životospráva sa začínajú prejavovať už aj na pečeni, ktorá je hlavným detoxikačným centrom nášho tela. Vzhľadom na pracovnú činnosť v interiéri a nie veľmi pestrú stravu klesla Katke hladina dôležitého vitamínu D na veľmi nízku úroveň. To aj vzhľadom na celotelové zápalové procesy spôsobené nadmerným množstvom tuku ešte viac sťažuje prácu imunitnému systému. Napriek tomu, že Katka nefajčí a nepije alkohol, čo je dobrá správa, jej zdravotný stav nie je dobrý. Takmer polovicu jej tela tvorí tuková hmota, čo bude sťažovať pohybovú aktivitu. Nie je to však nemožné. Katka má relatívne nízky vek, čo znamená, že sa telo vie popasovať s diagnózami a aktuálnym stavom o niečo lepšie ako v staršom veku. Pri dodržiavaní inštrukcií je pravdepodobné, že dokáže dostať cukrovku do remisie a žiť plnohodnotný a šťastný život.

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravý život #Cesta za zdravím