Aká je cesta za zdravím Nikoly, mamy troch detí?

Sledujte priebeh výzvy našej finalistky Nikoly, prežite s ňou jej úspechy i ťažšie chvíle - čaká ju 10-týždňová Cesta za zdravím. Jej túžbou je zahrať si s deťmi futbal. Dokáže to?

22.03.2023 11:11
debata
Video
Nikola Plassová.

6. marca absolvovala Nikola spolu s ďalšími finalistami výzvy v Biomedicínskom centre SAV deň odberov, meraní a diagnostikovania. Stretla sa s obezitologičkou MUDr. Adelou Penesovou, ktorá zrealizovala odbery, základné vyšetrenie a zhodnotila zdravotný stav s následnými odporúčaniami.

Diagnostiku pohybového aparátu mal na starosti pohybový terapeut Viktor Oliva, ktorý na základe jednoduchých úkonov odporučil a vypracoval bezpečný a účinný pohybový plán.

Špecialistky z Planeat vypracovali na základe preferencií Nikoly komplexný jedálniček plný receptov s podrobným rozpisom výživových hodnôt.

Na záver dňa Michal Páleník vysvetlil finalistom základné princípy ich cesty za zdravím, ktoré zaručia, že dosiahnuté výsledky budú trvalé.

Vstupné merania:
Hmotnosť: 159 kg
Obvod pásu: 125 cm

Odporúčania odborníkov:
Dodržiavanie diétneho plánu podľa MUDr. Penesovej, výživových poradcov z Planeat a pohybové aktivity odporúčané Viktorom Olivom + min. 50 000 krokov týždenne.

Nikola a jej cesta za zdravím

Nikola je jedna z finalistiek výzvy Cesta za zdravím s Michalom Páleníkom. Pozrite sa, ako sa jej darí prekonávať prekážky a dosahovať stanovené ciele.

Fotogaléria
Mudr. Penesová počas konzultácie zdravotného...
Mudr. Penesová počas konzultácie zdravotného...
+10

1. týždeň výzvy

Nikola tak trochu tušila, ako dopadne prvé meranie, výsledky však boli ešte horšie ako čakala. Dobrá správa však je, že s úpravou váhy sa zlepší aj jej celkový zdravotný stav.

Po obdržaní odporúčaného jedálnička a jeho prekonzultovaní s odborníkmi z Planeat si spísala zoznam potravín, ktoré potrebuje nakúpiť. Prekvapením pre ňu boli zistenia o určitých potravinách (napríklad bryndzu považovala za príliš tučnú potravinu, napriek tomu ju nemá zakázanú), odborníci z Planeat a Michal Páleník je však pomohli a dnes už sa lepšie orientuje v ich výživovej a energetickej hodnote.

Na naštartovanie procesu mala Nikola niektoré potraviny obmedzené, patrili medzi ne aj chudé bravčové a morčacie mäso, ktoré majú väčší obsah purínov, či ryby. Lososa mala obmedzeného na jedenkrát týždenne a vajcia maximálne štyrikrát za týždeň. S úpravou hmotnosti bude môcť zaradiť do jedálnička pestrejší výber potravín a príprava jedál bude pre ňu jednoduchšia. Váženie potravín trošku Nikolu zdržuje, s postupom času už bude mať odporúčané množstvá „v oku“ a príprava jedál bude určite rýchlejšia. Pre manžela a deti varí Nikola samostatne.

Nakoľko od útleho detstva nie je Nikola kamarátka s pohybom, nastavenie pohybového plánu sa javilo ako väčší problém. Hoci je ako mama troch detí denne v pohybe, vyhýbala sa pohybovým aktivitám na verejnosti. Prvý týždeň zaradila do denného rituálu starostlivosti o deti a domácnosť aj dlhšie prechádzky, aby splnila stanovený cieľ odporučený Viktorom Olivom – 50 000 krokov týždenne. Rodinné prechádzky tak prispeli aj ku obohateniu spoločných chvíľ trávených s rodinou. Dokonca sa deti pridávajú aj ku silovým tréningom.

Odporúčanie Michala Páleníka týkajúce sa spánku si zobrala Nikola ku srdcu a chodí spať skôr.

Ako sa cíti Nikola po prvom týždni?
Má viac energie, lepšiu náladu, čo celkovo pozitívne vplýva na celý proces chudnutia.

Držíme palce, Nikola!

cesta za zdravím chudnutie Čítajte viac Ako kráča po ceste za zdravím finalistka Kristína

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cesta za zdravím