Trávite pred displejom viac než 2 hodiny denne? Máte 90 % šancu na rozvoj CVS

Syndróm počítačového videnia (v skratke CVS, z angl. Computer Vision Syndrom) postihuje celosvetovo viac ako 10 miliónov ľudí ročne. Bez správnej korekcie zraku znižuje našu produktivitu až o 20 percent. Za digitálnu únavu zraku, tzv. „počítačové oči“ si môžeme sami; pritom prevencia je jednoduchá.

02.04.2023 06:00
žena, počítač, programovanie Foto:
Pozeranie do obrazovky núti oči zaostrovať na veľmi krátku vzdialenosť po dlhú dobu. Ak pravidelne nespúšťate oči z obrazovky, aby ste sa zamerali na vzdialené ciele, nerobíte si aspoň krátke prestávky, oči sa unavia.
debata (3)

Väčšina z nás trávi pred obrazovkami počítačov a mobilov minimálne dve hodiny denne. V práci pozeráme do počítača alebo notebooku, vo voľnom čase na displej mobilov a večer si zapneme televízor. Používanie modernej počítačovej techniky je v tejto dobe úplnou samozrejmosťou. Rozširuje naše možnosti, ale väčšinou ju používame pri našej každodennej práci. Na takúto obrovskú záťaž však nie sú naše oči stavané. Výsledkom sú tzv. “počítačové oči“. Zbytočne by sme čakali, že sa tomuto trendu prispôsobia, skôr naopak. Len málokto si uvedomuje, že naše oči pri takejto záťaži skutočne trpia. Nadmerné používanie obrazoviek spôsobuje očiam problémy, ktoré časom sťažujú prácu a každodenné činnosti. Odborníci hovoria o syndróme počítačového videnia (CVS), resp. o digitálnej únave zraku. Začína sa prejavovať príznakmi, ako:

  • suché, začervenané alebo slziace oči
  • rozmazané alebo dvojité videnie
  • ťažkosti so zaostrovaním
  • záblesky pred očami
  • zášklby v očiach
  • bolesti hlavy, ramien, chrbtice a migrény
  • závraty

„V dnešnej dobe je bežné, že sme väčšinu dňa prilepení očami na obrazovky mobilov, notebookov alebo počítačov. Pozeranie do obrazovky núti oči zaostrovať na veľmi krátku vzdialenosť po dlhú dobu. Ak pravidelne nespúšťate oči z obrazovky, aby ste sa zamerali na vzdialené ciele, nerobíte si aspoň krátke prestávky, oči sa unavia. Únava očí je prvým varovaním pred syndrómom počítačového videnia, alebo ako sa bežne hovorí počítačových očí," vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi.

Video
Aktuálna doba spojená s prácou pred obrazovkou počítača, laptopu či mobilu je náročná na zdravie očí. Syndróm digitálnej únavy oka poznáme už roky a spája sa najmä s používaním digitálnych elektronických zariadení. O možných riešeniach hovorí v relácii "Ide o zdravie" Ľubor Chorváth, optometrista

Ako zmierniť syndróm digitálnej únavy očí?

Starostlivosť o zrak sa u nás obyčajne končí pri aplikácii zvlhčujúcich kvapiek do očí, resp. pri okuliaroch. Syndrómu počítačového videnia sa dá predchádzať dodržiavaním jednoduchých zásad, ktoré zároveň prinášajú aj úľavu už unaveným očiam.

1. Správna vzdialenosť od obrazovky

Pri používaní počítača, telefónu alebo tabletu dodržiavajte vzdialenosť aspoň 50 cm.

2. Vhodné osvetlenie

Snažte sa umiestniť komponenty denného svetla tak, aby nevrhali žiadne tiene na elektronické zariadenie, na ktoré sa pozeráte.

3. Pravidlo 20:20

Podstatou tohto pravidla sú 20-sekundové prestávky každých 20 minút počas práce so zobrazovacou jednotkou. Počas týchto 20 sekúnd sa zahľaďte do diaľky, ideálne na cca 7 metrov. Ak vám tieto časové pomery nevyhovujú, urobte si aspoň dve krátke prestávky s pohľadom do diaľky každú polhodinu na pol minúty až minútu. Každé dve hodiny si dožičte 10-minútovú prestávku od displeja. Prospeje to očiam aj produktivite práce.

4. Nohy na zemi

Len málokto z nás pri práci správne sedí. Napätie a abnormálne držanie tela môžu negatívne ovplyvniť nielen chrbát, ale aj celé telo a dokonca aj zrak. Preto si kancelársku stoličku nastavte tak, aby obe chodidlá boli na podlahe a kolená zvierali uhol asi 90 stupňov.

5. Doprajte očiam výživu

Na zrak vplýva aj životospráva. „Pre zdravý zrak je špeciálne dôležitý antioxidant luteín. Chráni oči pred modrým svetlom, podporuje ostrosť zraku, videnie v šere, znižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulárnej degenerácie. Ľudské telo si ho však nedokáže samo syntetizovať. Luteín vieme získať zo stravy, ale pre väčšinu ľudí je tento príjem nedostatočný,“ vysvetľuje farmaceutka s dlhoročnou praxou.

Odborníci preto radia dopĺňať ho vo forme vhodných výživových doplnkov s jeho obsahom. Európska populácia prijíma v potrave len okolo 2 mg luteínu denne, čo je veľmi malé množstvo. Na doplnenie zásob v organizme sa odporúča príjem 20 mg denne prvý polrok a ideálnou udržiavacou dávkou je cca 10 mg luteínu denne a dlhodobo. Prírodným zdrojom luteínu je napríklad listová zelenina, ale aj nechtík lekársky. Vysoký obsah luteínu obsahuje kustovnica čínska, známa aj ako goji, hokaido tekvica a vo všeobecnosti ovocie a zelenina červenej, oranžovej či žltej farby. Pre oči sú veľmi prospešné aj čučoriedky, podporujúce správnu funkciu sietnice a prietok krvi v očných vlásočniciach. Dobre im tiež padne zinok z tekvicových semienok, šafran, bohatý na karotenoidy s rýchlym vstrebávaním do organizmu, kde práve farebnosť karotenoidov predurčuje schopnosť pohlcovať modré svetlo, a, samozrejme, bylinka očianka, ktorej účinné látky posilňujú oči a zároveň prispievajú ku kvalitnému spánku a duševnej rovnováhe. Na trhu sú výživové doplnky s obsahom čisto prírodných výťažkov s kombináciou vyššie uvedených rastlín, ktoré sú vhodné aj pre deti od troch rokov.

„Únavou očí trpí aj čoraz viac školákov, dokonca už na prvom stupni, “ upozorňuje na záver PharmDr. Anna Jauschová.

Video
Odborník na výživu: Ako pozitívne ovplyvniť náš zrak tým, čo jeme? Existuje celý rad ochorení očí končiacich až slepotou a na kondíciu nášho zraku má vplyv množstvo okolností. Naše oči potrebujú dostatok správnych živín na udržanie svojej funkcie. Dobrá správa je, že nepotrebujeme vlastne nič extra, dokonca ani špeciálne doplnky stravy! Všetko môžeme nájsť v týchto potravinách, menuje ich vo videu známy výživový poradca Petr Havlíček.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #unavené oči #únava zraku #luteín #počítačové oči