Ortuť v konzervách s tuniakom?

Tuniak v konzerve je dobrým zdrojom bielkovín a esenciálnych omega-3 mastných kyselín. Ale môže obsahovať aj nežiaduce množstvo ortuti.

12.04.2023 09:00
Tuniak Foto:
V plechovkách obyčajne nájdeme tuniaka pruhovaného, ktorý patrí ku druhom zadržiavajúcim len malé množstvá ortuti.
debata

Ortuť je známy neurotoxín. Škodí vývoju plodu v tele matky a môže spôsobovať aj neurologické problémy u dospelých. Preto spotrebiteľská organizácia Consumer Reports testovala na obsah ortuti tuniakové konzervy piatich najobľúbenejších značiek v USA – Bumble Bee, Chicken of the Sea, StarKist, Safe Catch a Wild Planet.

Do testu zaradili celkom 30 vzoriek desiatich produktov s obsahom rôznych druhov tuniaka. Tuniak krídlatý obsahoval v priemere trikrát viac ortuti ako tuniak žltoplutvý alebo tuniak pruhovaný a u niektorých značiek bol tento rozdiel podstatne vyšší ako u iných.

„Podľa výsledkov môžu dospelé osoby okrem tehotných žien bez obáv konzumovať jednu konzervu z tuniaka žltoplutvého alebo tuniaka pruhovaného (140 gramov) týždenne za predpokladu, že nekonzumujú iné ryby. Ani to však neplatí pre všetky testované značky, čo je veľmi znepokojujúce. Dobrá správa je, že hladina ortuti nameraná v rámci testu u štyroch z piatich značiek predávaných v Amerike bola nižšia ako priemerné hladiny namerané americkou FDA (Úrad pre kontrolu potravín a liečiv) v rokoch 1990 až 2010,“ píše mesačník d-Test 4/2023.

Český spotrebiteľský mesačník d-Test testoval tuniakové konzervy predávané v ČR, a to na jeseň roka 2021. Rýb totiž konzumujeme stále nedostatok a tuniak v konzerve je rýchlym obedom (napr. s cestovinami) alebo večerou v časovej núdzi. Podľa odborného obchodného časopisu Retail News nakupuje rybie konzervy 90 % českých domácností, pričom najobľúbenejšie sú práve tie tuniakové. Podobné návyky budú mať pravdepodobne aj spotrebitelia na Slovensku.

Písali sme o tom v článku dolunižšie:

tuniak, konzerva, tuniak v konzerve, ryby Čítajte aj Obsahuje tuniak v konzerve ortuť či ťažké kovy? Čo na to d-Test?

Z testu vtedy vyšlo najavo, že „klasických tuniakových konzerv sa z hľadiska ortuti báť nemusíme.“ Tuniakov existuje viac druhov a každý akumuluje ortuť inak. Medzi druhy s možným vyšším obsahom ortuti patria tuniaci bieli, resp. dlhoplutví (Thunnus alalunga) a žltoplutví (Thunnus albacares). U nich je obmedzenie konzumácie namieste, ale nepoužívajú sa väčšinou na výrobu konzerv (predávaných u nás – pozn. aut.). V plechovkách obyčajne nájdeme tuniaka pruhovaného (Katsuwonus pelamis), ktorý patrí ku druhom zadržiavajúcim len malé množstvá ortuti.“

Meranie ortuti v tuniakových konzervách teda potešilo – zistené hodnoty predstavovali len desatinu povoleného limitu. Olovo prístroje v tuniakových konzervách neodhalili a kadmium sa s rezervou vošlo do predpísaného limitu. Ale ako poznamenal jeden z čitateľov, áno, celý test sa zakladá len na testovaní vzoriek v danom čase: „Spracovatelia totiž ryby sami nelovia, ale nakupujú od tretích strán. Sám kupujem niekoľko druhov tuniakových konzerv a krajina pôvodu sa dosť často mení aj v prípade rovnakej značky. Nehovoriac o pôvode ryby samotnej, ktorá raz môže byť z Tichého, inokedy z Indického oceánu a podobne,“ napísal čitateľ Peter Horváth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuniak #ťažké kovy #ortuť #kadmium #tuniakové konzervy