Ide o viac ako „iba“ o hmotnosť alebo „silu vôle“

Ľudia s obezitou čelia nielen stigmatizácii, no i obmedzenému prístupu k adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Jednou z možností je Centrum pre manažment obezity v Biomedicínskom centre SAV.

13.04.2023 10:00
nadváha, obezita, BMI, meranie, obvod pása Foto:
Mnoho ľudí žijúcich s obezitou má problémy s prístupom k zdravotnej starostlivosti, zároveň mnohí z nich čelia stigmatizácii a diskriminácii zo strany spoločnosti.
debata
  • Mnoho ľudí žijúcich s obezitou má problémy s prístupom k zdravotnej starostlivosti, zároveň mnohí z nich čelia stigmatizácii a diskriminácii zo strany spoločnosti. Bez adekvátneho prístupu ku zdravotnej starostlivosti poskytovanej vyškolenými odborníkmi väčšina ľudí žijúcich s obezitou nie je schopná dosiahnuť svoje zdravotné ciele sama. Tu vzniká priestor na pozitívnu zmenu.
  • Jednou z možností je akreditované Centrum pre manažment obezity v Biomedicínskom centre SAV. „Výskumu mechanizmov vzniku porúch metabolizmu a ďalších dôsledkov obezity sa venuje viacero výskumných skupín, a to s využitím zvieracích aj bunkových modelov aj v rámci klinických štúdií. Prvú intervenčnú tréningovú štúdiu u sedavých dospelých s obezitou sme realizovali v rokoch 2011 až 2013 vďaka podpore našich projektov grantmi Európskej federácie na výskum diabetu. Výsledky poukázali na jednoznačné zdravotné benefity pravidelnej dávky dostatočne intenzívneho pohybu a odhalili niekoľko dôležitých mechanizmov, ktorými cvičenie zlepšuje zdravie. Súčasťou našej práce vždy bol otvorený inkluzívny prístup a edukácia dobrovoľníkov, spojená so spätnou väzbou vo forme výsledkov poukazujúcich na účinky cvičenia, ktorá bola pre účastníkov motiváciou a hmatateľným výsledkom investovanej energie,“ približuje činnosť centra profesorka Barbara Ukropcová, zakladateľka a garantka Centra pohybovej aktivity Biomedicínskeho centra.
dieťa, šišky, donut, nadváha, obezita, sladkosti, nezdravé Čítajte viac Čo nás stojí nečinnosť? Priberáme a sme chorľavejší
  • „Pri riešení obezity zohráva kľúčovú úlohu výživa a príjem kalórií,“ uvádzajú výživoví špecialisti, docentka Adela Penesová a docent Peter Minárik, ktorí sa výživou u pacientov s obezitou zaoberajú v obezitologickej ambulancii už niekoľko rokov.

Relácia IDE O ZDRAVIE

Video
Igor Bartho, pacient s obezitou, ktorý schudol takmer polovicu svojej pôvodnej hmotnosti
  • Nedostatok pohybu a nízka fyzická zdatnosť významne prispievajú ku vzniku obezity a jej komorbidít. Na druhej strane sa viac pohybu spája so zdravotnými benefitmi, ktoré sú do určitej miery nezávislé od redukcie hmotnosti. „Efektivitu programov založených na úprave životného štýlu – výživa, pohyb, psychológ, sme sledovali aj v rámci klinických štúdií projektu Obezita,“ dopĺňa profesorka Ukropcová.
  • Hlavným poslaním Centra je pomoc pacientom s obezitou, založený na úprave životného štýlu pod dohľadom lekára a v spolupráci s lekármi-špecialistami (diabetológ, hepatológ, kardiológ, neurológ, ortopéd, endokrinológ, neurológ, pediater, chirurg…).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #nadváha #Cesta za zdravím