Stravovanie s rodinou
Odporúča sa aspoň päť rodinných jedál v týždni, pričom je potrebné dbať na zásady zdravej výživy. Pri vhodnom príklade rodičov si dieťa buduje správne stravovacie návyky. Dbajte, aby stravovanie detí bolo pestré a zahŕňalo všetky potrebné živiny.
Zdravé maškrty
Minimalizujte energeticky bohaté maškrty s vysokým obsahom nasýtených tukov a pridaných cukrov. Vhodnejšie sú ovocie a zelenina, maškrty s vysokým obsahom kakaa alebo cereálne keksíky.
Vhodný pitný režim
Dbajte na pitný režim, ale vyhýbajte sa sladeným nápojom. Povzbuďte svoje dieťa, aby pilo najmä vodu alebo nesladený čaj.
Stredomorská strava
Dodržiavanie zásad stredomorskej stravy môže pomôcť udržať si zdravú telesnú hmotnosť. Ide o najúčinnejšiu formu stravy z hľadiska prevencie chorôb súvisiacich s obezitou. Vyznačuje sa vysokým príjmom zeleniny, ovocia, orechov, obilnín, celozrnných výrobkov a olivového oleja, konzumácie rýb, hydiny a nižším príjmom červeného mäsa.
Cvičenie
Cvičte alebo športujte s deťmi aspoň 60 minút denne. Veďte deti k aktívnemu životnému štýlu, snažte sa obmedziť čas, ktorý trávia pred obrazovkou (a to aj počas jedla).
Čítajte viac Máte sedavé zamestnanie? Robte toto, aby ste znížili zdravotné rizikáKorene obezity siahajú hlboko
Obezita môže mať rozličné príčiny, a preto neexistuje jeden univerzálny návod na jej riešenie. Až keď pochopíme komplexné korene obezity, dokážeme podniknúť také kroky, ktoré fungujú pre našu populáciu, naše komunity a naše telá.
1. Biológia
Ľudské telo má zabudovaný mechanizmus na ochranu pred vyhladovaním – udržať si zníženú hmotnosť preň môže byť náročné.
2. Strava
Takzvané „ultraspracované“ potraviny, ktoré sa objavujú na celom svete, prispievajú k rýchlemu nárastu obezity.
3. Genetika
Odhaduje sa, že pravdepodobnosť rozvoja obezity u jednotlivcov ovplyvňujú gény na 40 až 70%.
4. Dostupnosť starostlivosti
Bez prístupu k vyškoleným zdravotníkom väčšina ľudí trpiacich obezitou nedosiahne a dlhodobo si neudrží cieľovú hmotnosť.
5. Životné udalosti
Prenatálny vývoj, raná dospelosť, tehotenstvo, ochorenia, zranenia a užívané lieky môžu vplývať na rast hmotnosti.
6. Marketing
Existuje komplexný vzťah medzi potravinovými systémami a zdravím, pričom marketing produktov má potvrdenú súvislosť s obezitou.
7. Duševné zdravie
Nárast telesnej hmotnosti môže súvisieť s niektorými prejavmi duševných porúch alebo s nastavenou liečbou.
8. Spánok
Nedostatok spánku, ako aj zvýšený stres narúšajú hladiny hormónov ovplyvňujúcich hmotnosť.
9. Stigma
Významný dopad na ľudí s obezitou majú aj diskriminácia a stigma, ktorej musia čeliť.
Zdroj: UVZSR.SK
Čítajte viac Ide o viac ako „iba“ o hmotnosť alebo „silu vôle“Faktory vplývajúce na riziko vzniku obezity
Medzi významné rizikové faktory vzniku obezity patria napríklad nedostatočná fyzická aktivita, sedavý spôsob života, nesprávne, nezdravé a nepravidelné stravovanie, nedostatočný spánok či stres. Pri znižovaní nadbytočnej hmotnosti je vhodné začať práve úpravou životosprávy.
Znižovanie rizika obezity:
- chôdza či iný aktívny typ pohybu
- pravidelná aeróbna aktivita
- primeraný príjem vlákniny
- stredomorský typ stravovania
- dostatok spánku a oddychu
Zvyšovanie rizika obezity
- strava západného typu a rýchle občerstvenie
- pasívny a sedavý životný štýl
- konzumácia sladených nápojov
- nadmerné trávenie času pred obrazovkami
- nedostatok spánku, stres a nuda
Zdroj: UVZSR.SK