Výživový poradca Michal Páleník: Vláknina, káva, zelený čaj, čili? Na chudnutie majú len malý vplyv

Cheat days neuznávam, pretože cheat znamená podvod a vytvára to negatívny vzťah k jedlu. A prejedať sa celý deň? Nie je to dobré ani pre chudnutie, ani pre vzťah k jedlu, ani pre zdravie a budovanie návykov, hovorí výživový poradca Michal Páleník.

19.04.2023 06:00
Michal Páleník Foto:
Výživový Poradca Michal Páleník s finalistkami výzvy Cesta za zdravím.
debata (1)

Existujú potraviny, ktoré pomôžu rýchlejšie schudnúť?

Existujú potraviny, ktoré pomáhajú pri chudnutí rôznymi mechanizmami. Sú to napríklad zelenina obsahujúca vlákninu, káva, zelený čaj, čili. Všetky tieto potraviny majú však primalý vplyv na chudnutie, aby sme ich mohli považovať za významné pri snahe schudnúť a udržať si následne hmotnosť. Naďalej platí, že vyvážená strava, dostatočný pohyb a kvalitný spánok sú pre chudnutie kľúčové.

Mnoho ľudí drží diétu, prípadne sa zdravo a racionálne stravuje, ale dopriava si takzvané cheat days, teda dni, v ktorých zjedia, na čo majú chuť. Uznávate takéto porušenie jedálnička?

Nerád používam tento pojem. Pojem cheat totiž znamená podvod. Vytvára to negatívny vzťah k jedlu. A navyše jesť takto celý deň? Nie je dobré prejedať sa celý deň. Ani pre chudnutie, ani pre vzťah k jedlu, ani pre zdravie a budovanie návykov. Čo je v poriadku, je dopriať si raz napríklad za päť až desať dní, záleží na prípade, akékoľvek jedlo, na ktoré mám chuť. Uvediem príklad: ak som nastavený tak, že denne prijmem napríklad o 500 kcal menej ako vydám, za týždeň to znamená – 3500 kcal a to sa rovná cca 300 g schudnutého tuku. Ak jeden deň v týždni zjem jedlo, ktoré zvýši môj obvyklý príjem z mínus 500 kcal na + 500 kcal, tak ide o celkový rozdiel 1000 kcal. V daný deň teda priberiem 500 kcal = 50 g tuku. Za ostatných 6 dní každý deň však schudnem po 50 g tuku. Na konci týždňa to znamená, že neschudnem 300 g tuku, ale 250 g tuku za týždeň. Je v skutočnosti dokonca dobré, ak si dáme takéto extra jedlo. Ukazuje sa, že ak telo dlhodobo má príliš nízky príjem energie, postupne chudne menej efektívne.

cesta za zdravím chudnutie Mohlo by Vás zaujímať Sledujte piatich finalistov a ich Cestu za zdravím s Michalom Páleníkom

Občasným zdvihnutím príjmu energie sa čiastočne znižuje riziko spomalenia chudnutia v nasledujúcich týždňoch. Pozor však, ak prijmem v dni, keď obvykle je môj príjem nižší o 500 kcal ako výdaj počas každého jedla dňa o 500 kcal viac, ako by som mal a do toho si dám ešte niekoľko koláčov, tortu a zapijem to fľašou šampanského, pokojne môžem v danom dni prijať o 3000 kcal viac, ako som spálil. Výsledok? Za týždeň schudnem namiesto 3500 kcal, teda 300 g tuku len 500 kcal, teda 50 g tuku. Otázka znie, je pre nás motivačné schudnúť 50 g tuku týždenne? Prejaví sa to vôbec na našej domácej váhe? Stojí nám šesť dní za to, aby sme dodržiavali redukčný režim, cvičili a a jeden deň sa prejedali a na konci týždňa schudli 50 g? Odpoveď znie – nie, nestojí. Nie je to zdravé, ani motivačné a vytvára to negatívny vzťah ku jedlu a frustráciu z toho, že takmer celý týždeň sa o niečo snažím, ale výsledok nevidím.

Má vplyv na to, či schudneme a budeme žiť zdravšie, aj kvalita potravín, ktoré dávame na tanier?

Áno, určite to má vplyv na zdravie a môže to mať aj vplyv aj na chudnutie. Kvalitu potravín určuje aj to, či je potravina bohatá na látky neobsahujúce energiu, ako sú vitamíny, minerály, vláknina, fytochemikálie, ktoré sú zdraviu prospešné. Z energetického hľadiska sa veľmi potraviny zväčša nelíšia. Nie je to však pravidlo. Ako príklad uvediem teraz už bežne dostupného lososa. Ten, čo sa pestuje na farme, má viac tuku ako ten, čo žije v divokej prírode. Ten, čo žije v prírode, sa živí prirodzenou stravou, vďaka ktorej má lepší pomer zdravých tukov. Ten, ktorý žije na farme, je vykrmovaný nie prirodzenou stravou a tuk nie je zďaleka taký kvalitný a zdraviu prospešný ako tuk lososa žijúceho vo voľnej prírode. Napriek tomu v prípade lososa je stále pridaná hodnota lososa žijúceho na farme pre naše zdravie väčšia, ako keby sme jedli veľa červeného mäsa cicavcov.

Michal Páleník je garantom projektu Cesta za zdravím, v ktorom piati finalisti upravili svoj životný štýl podľa odporúčaní odborníkov. Desať týždňov dodržujú jedálniček, pohybový plán aj spánkový režim. Tu si môžete prečítať, ako sa im darí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #Michal Páleník #Cesta za zdravím