Imunitu pomôžu naštartovať aj byliny či zdravé jarné potraviny. Toto sú ony!

Koniec zimy znamená nielen prebúdzanie prírody, ale aj „prebúdzanie“ ľudského organizmu. Telo musí upraviť niektoré fyziologické procesy a reagovať na meniace sa pomery v životospráve. Kým mladý organizmus sa zmenám prispôsobí ľahko, ľudia v seniorskom veku to majú ťažšie.

23.04.2023 06:00
bylinky, bylina, liečivé rastliny, žena, lúka Foto:
debata (1)

Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ako na aj zmeny v životospráve – spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity. Prinášame niekoľko rád, ktoré byliny či potraviny dokážu naštartovať telo:

Medvedí cesnak

Je malým „zázrakom“, ktorý pomôže naštartovať organizmus, je bylina, ktorá už teraz rastie takmer v každom lese. Naši predkovia túto rastlinku veľmi dobre poznali a využívali ju na liečenie aj v kuchyni. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami, a tie sa rýchlo zacelili. Hovorí sa, že aj medvede po zimnom spánku si s ním prečisťujú krv.

Medvedí cesnak má vynikajúci detoxikačný účinok v ľudskom organizme. Podporuje trávenie a zároveň vyprázdňovanie, prečisťuje črevá. Má silné prírodné antibiotické a antibakteriálne účinky. Konzumácia sa odporúča aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a má priaznivý vplyv na vysoký krvný tlak. Využíva sa pri liečbe horných dýchacích ciest. Pomáha aj pri bolestiach hlavy, nespavosti a podporuje pamäť. „Účinnými látkami medvedieho cesnaku sú vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny,“ uviedla Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Konzumovať ho môžete čerstvý narezaný nadrobno na pečive s maslom, prípadne si ho dávať do polievok, omáčok. Vynikajúce je aj pesto vyrobené z tejto rastliny.

Bryndza

Foto: SHUTTERSTOCK
bryndza, ovčí syr

Alebo inak povedané solený ovčí syr, je najznámejšia pochúťka zo Slovenska. Možno ani netušíte, akú silu v sebe skrýva. Tradičná bryndza sa vyrába bez akéhokoľvek tepelného spracovania, pričom viaceré bioaktívne látky si zachovávajú svoju pôvodnú aktivitu len v surovom mlieku. Obsahuje veľké množstvo prírodných probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. Probiotické baktérie majú pozitívne účinky na zdravie pri prevencii civilizačných ochorení," vraví Zuzana Klinčáková. Obsahuje aj množstvo vitamínov, minerálnych látok a ľahko stráviteľných mliečnych bielkovín. Pozitívne vplýva na organizmus a zároveň podporuje imunitu.

žena, potraviny, nákup, úsmev Čítajte viac 8 x zdravé potraviny

Baza

Jej plody sú zdrojom vitamínu C a A, vlákniny a minerálov ako draslík, vápnik a železo. Ale najviac jej zdraviu prospešných účinkov je pripisovaných polyfenolovým látkam a z nich najmä antokyanínom, ktoré sú zodpovedné za čierne sfarbenie bazových plodov a ktoré majú i antioxidačné a protizápalové účinky. Podporuje imunitu, pomáha v prevencii a pri podpore liečby prechladnutia a často sa vyskytujúcich respiračných ochorení. Svojimi protizápalovými účinkami je vhodná aj na vonkajšie použitie, napr. ako zábal alebo obklad na zmiernenie bolesti a opuchov.

Agát

Jeho kvety obsahujú flavonoidy a éterické oleje. Agátové kvety pomáhajú znižovať žalúdočnú kyselinu, sú účinné pri pálení záhy, zlepšujú činnosť močového ústrojenstva, zmierňujú bolesti hlavy. Kvety zberáme v máji a júni, je potrebné ich pred sušením či varením odstopkovať, aby nezhnedli a aj po vysušení by sa nemala stratiť biela farba z lupeňov. Rozkvitnuté stromy agátu bieleho tešia aj včelárov – agátový med je spomedzi medov najčírejší, pretože obsahuje najmenej peľových zŕn. Má jemnú chuť a pôsobí upokojujúco pri fyzickom aj psychickom vyčerpaní.

Orgován

Vedeli ste, že jeho kvety sú jedlé a majú liečivé účinky? Využiť ho môžeme vo forme oleja, sirupu, čaju, tinktúry, výborne sa hodí do vonného kúpeľa a tiež na prípravu šalátov a dezertov. Jeho kvety môžeme použiť čerstvé alebo sušené na prípravu čaju, ktorý nám môže pomôcť pri prechladnutí, bolesti hrdla, hlavy a pri podráždenom žalúdku. Pri pravidelnom užívaní môžeme zrýchliť svoj metabolizmus a znížiť stres a napätie. Vo forme obkladu je účinný pri reumatických bolestiach a dokonca aj pri migrenóznych stavoch. Olej z orgovánu pomáha pri masáži boľavých kĺbov a svalov.

Púpava

Aj keď ju mnohí považujú za burinu, jej kvety, listy i koreň je možné konzumovať a dokonca obsahujú i mnoho živín. Obsahuje vitamíny ako riboflavín (vitamín B2), vitamíny A, K a C i minerály ako napríklad horčík, draslík či železo. Takisto je zdrojom flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky a i karotenoidov ako luteín a zeaxantín, ktoré majú dôležitú úlohu pri ochrane sietnice pred poškodením UV žiarením. Je aj prírodným diuretikom, ktoré zvyšuje tvorbu moču a tým môže pomáhať pri zdravotných problémoch vyžadujúcich si miernu diuretickú liečbu. Môže dokonca slúžiť aj ako mierny stimulant chuti do jedla a na zmiernenie žalúdočných problémov, akými sú pocit plnosti, plynatosť a zápcha. Listy púpavy navyše obsahujú dvakrát viac železa ako špenát. Zbierať ich môžeme celoročne do veľkosti 6 až 10 cm, ale najlepšie sú mladé, keď je ešte ich typicky horkastá chuť miernejšia. Konzumovať sa dá aj koreň púpavy – je bohatým zdrojom vlákniny, najmä rozpustného inulínu, ktorý podporuje pohyb potravy tráviacim systémom.

bedlička ostrošupinatá, otrava, jed, jedovatá huba, Čítajte viac Poznáte smrteľne jedovatú bedličku? Nezameňte si ju s jedlou bedľou!

Jahody

Foto: SHUTTERSTOCK
jahody

Majú nižší glykemický index ako mnoho iných druhov ovocia a sú vhodné aj pre diabetikov. Keďže obsahujú veľké množstvo vody (90 %) a minimum kalórií, dokážu rýchlo zasýtiť a navyše aj odvodniť naše telo. Povzbudzujú zdravé trávenie, keďže sú bohaté na vlákninu, sú bohaté na množstvo živín, vďaka čomu sú veľkým prínosom pre naše zdravie: obsahujú najmä vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú takisto bohaté na minerály ako napríklad draslík a mangán, ale obsahujú aj veľa polyfenolových rastlinných farbív, ktoré zabezpečujú ich červenú farbu, a majú i antioxidačný účinok. Jedlé sú aj listy, z ktorých je možné pripraviť výborný čaj.

Špenát

Je plný minerálov, najmä železa, ktoré je dôležité na tvorbu hemoglobínu, obsahuje takisto horčík a draslík pre zdravý krvný tlak. Je bohatý na veľké množstvo živín, ako sú napríklad vitamíny C, A, K a kyselina listová (B9). Vďaka svojmu obsahu draslíka, horčíka či kysliny listovej je vhodný pre ľudí, ktorí sú vo zvýšenej miere vystavení stresu.

Jeho konzumácia takisto pozitívne vplýva na spánok. Obsahuje vitamín A, je tak veľmi dobrý aj pre zdravie očí – karotenoidy luteín a zeaxantín pomáhajú pri ochrane očí pred poškodením UV žiarením. Má nízky glykemický index, teda nespôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi a má vysoký obsah vody a vlákniny, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku zápchy a podporujú zdravie tráviaceho traktu. Obsahuje i vápnik, ale aj oxaláty, ktoré sa na vápnik viažu a zabraňujú tak jeho absorpcii. Hoci ide o zdravú potravinu, nie je vhodné ho konzumovať v príliš veľkých množstvách. „Špenát má vysoký obsah vitamínu K, ktorý je najznámejší pre svoju úlohu pri zrážaní krvi a preto ako taký by mohol interferovať s liekmi na riedenie krvi.

Veľké množstvá špenátu teda nie sú vhodné najmä u ľudí, ktorí tieto lieky užívajú,“ upozorňujú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Takisto vápnik a oxaláty môžu podporovať tvorbu obličkových kameňov, a preto nie sú vhodné veľké množstvá špenátu pre ľudí so sklonom k problémom s obličkami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #zdravé potraviny #liečivé bylinky