Na tvorbu protilátok sú nevyhnutné jednak kvalitné bielkoviny, v pomere 50 : 50 kombinujeme živočíšne a rastlinné. Pozitívny efekt majú kyslomliečne výrobky s probiotickými živými kultúrami, ktoré posilňujú imunitný systém a zlepšujú trávenie.
Pri výbere tukov zas treba dbať na ich kvalitu. V strave by nemali chýbať ryby, pretože obsahujú nenasýtené omega3 mastné kyseliny, ktoré okrem stimulácie imunity sú nezastupiteľné v prevencii civilizačných ochorení. Zdrojom ďalších esenciálnych mastných kyselín sú rastlinné oleje, orechy, oriešky a zelenina.
V kondícii nás udrží aj každý deň aspoň pol kila zjedenej zeleniny a ovocia, najmä v surovom stave. Optimálny pitný režim je veľmi dôležitý v každom ročnom období. Okrem čistej vody či rôznych bylinkových čajov sú vynikajúce aj šťavy z čerstvého ovocia či zeleniny.
Cvikla – jej špecialitou je prítomný kremík ktorý spevňuje väzivá, kožu, cievne steny, odvádza z organizmu toxíny, najmä hliník. Má vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá podporuje rast a regeneráciu buniek, krvotvorbu, aktivizuje aminokyselinu metionín. Prospieva vlasom, nechtom, pokožke a prispieva k optimistickej nálade.
Kapusta – prítomné živiny posilňujú imunitu, zlepšujú trávenie a odstraňovanie metabolitov, regeneráciu sliznice tráviaceho traktu, upravujú metabolizmus tukov, aktivizujú činnosť štítnej žľazy a metabolizmus, vitalizujú mozgovú činnosť. Kvasená kapusta obsahuje navyše vitamín B12 potrebný pre mentálnu činnosť, náladu a odolnosť voči stresom, krvotvorbu, celá škála vitamínov C, B výrazne posilňuje imunitu.
Huby – majú nízku energetickú, ale vysokú výživnú hodnotu. Okrem bielkovín obsahujú vitamíny, hlavne provitamín A – karotín a vitamíny B1, B2, celú škálu minerálov – draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík, meď a mangán. Ich obsah závisí od miesta rastu, zloženia pôdy, veku a druhu huby. Aromatické látky zabezpečujú chuť a vôňu, liečivé látky majú antibiotické účinky. Pomáhajú znižovať cholesterol v krvi, u diabetikov upravujú hladinu cukrov, niektoré obsahujú flavonoidy s protirakovinovým benefitom.
Pohánka – okrem iných živín má vysoký obsah rutínu – tento flavonoid chráni cievne steny pred voľnými kyslíkovými radikálmi, spolu s vitamínom C posilňuje cievny systém, zastavuje krvácanie, spevňuje väzivá, posilňuje imunitu.
Čítajte viac Máte 60 plus? Aj v tomto veku môžete žiť aktívne