Niekedy je anémia jediný príznak celiakie. Ako vyrieši málokrvnosť celiatik?

O celiakii sa hovorí, že je chameleónom medzi chorobami. Jej prejavy totiž môžu byť veľmi nešpecifické, najmä tie mimočrevné. Medzi tzv. hematologické prejavy celiakie patrí anémia. Môže ísť o sideropenickú anémiu, čo je málokrvnosť z nedostatku železa, prípadne aj zriedkavú anémiu z nedostatku vitamínu B12 (tento vitamín je totiž potrebný pre tvorbu krviniek i krvných doštičiek).

28.04.2023 06:00
celiakia, lepok, bolesť, brucho Foto:
Nemusíte mať nevyhnutne bolesti brucha. Celiakia môže mať iba hematologické príznaky v podobe málokrvnosti.
debata (1)

„Kedysi sa málokrvnej žene povedalo, že je to následok silnej menštruácie. Ona prejde do menopauzy a anémiu má stále. Aj preto sa celiakia čoraz častejšie diagnostikuje aj v pomerne vysokom veku,“ povedala v minulosti v rozhovore pre Dobré zdravie gastroenterologička MUDr. Božena Pekárková. V súčasnosti sa o autoimunitnom ochorení celiakia a jeho typických klinických, ale aj nešpecifických príznakoch hovorí toľko, že pri anémii by sa určite mali v prvom rade vylúčiť gastrointestinálne problémy. Pacient s anémiou môže totiž krvácať zo žalúdočných vredov, môže krvácať z konečníka následkom hemoroidov, ale aj karcinómu v čreve.

Najprv krvný obraz

Dnes by teda pacient, ktorý prichádza do gastroambulancie, mal mať urobené určité základné vyšetrenia, najmä krvný obraz. Dôvod je práve anémia ako jeden z možných, niekedy jediných príznakov celiakie. Až potom nasleduje osobná anamnéza a ak pacientka povie, že bola vždy málokrvná, trpí nafukovaním, alebo sa nebodaj aj lieči na štítnu žľazu, gastroenterológa to už nasmeruje ku podozreniu na diagnózu celiakie.

krv, darovanie krvi, darcovstvo krvi, transfúzia, kvapky Čítajte viac Tento minerál potrebujeme na prenos kyslíka. Aj športovci ho môžu mať nedostatok

Nasleduje vyšetrenie na špecifické protilátky z krvi a celiatik má na základe histológie typický nález na sliznici v čreve – dochádza k atrofii klkov črevnej sliznice. Laicky povedané, črevo sa akoby „vyhladí“. Aby to nebolo také jednoduché, atrofia črevných klkov sprevádza aj iné diagnózy (symbol bakteriálneho prerastania, Crohnova choroba, črevná tbc…) a takisto potenciálna (latentná) forma celiakie zas nemusí mať typický nález na sliznici čreva. Preto si špecialista musí pri diagnostike pacienta poskladať mozaiku zo všetkého, čo o pacientovi vie. V každom prípade – k anémii z nedostatku železa u celiatika môže dôjsť preto, lebo v čreve poškodenom autoimunitným procesom nedochádza ku dostatočnému vstrebávaniu železa z potravy.

Minerál, ktorý sa nevstrebáva ľahko

Samozrejme, nie každý celiatik má anémiu. Pacient môže byť zdravý, urastený, ešte aj krvný obraz môže mať normálny, hladinu železa v norme. Aj preto je niekedy také ťažké celiatika odhaliť a diagnostikovať. Vieme, že celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie spôsobené netoleranciou lepku. Lepok, gliadín, je komplex bielkovín, ktorý sa nachádza na povrchových častiach obilných zŕn. Železo je minerál, ktorý sa v našom tele nachádza v stopových množstvách. Železo nie je jednoducho vstrebateľný minerál. Jeho vstrebávanie v časti tenkého čreva – či už priamo z potravy, alebo z tabletky – znižuje množstvo faktorov: jedlo obsahujúce veľa strukovín (kyselina fytová, šťaveľová), celozrnných výrobkov (fytáty), viac zeleniny, silného čaju (taníny) či kávy (polyfenoly). A negatívne ho ovplyvňujú aj tzv. malabsorpčné stavy (zlé vstrebávanie), medzi ktoré okrem zápalových ochorení čriev patrí typicky aj celiakia.

Stop krúteniu čriev

Železo je pre naše telo nevyhnutné, ide totiž o mikroživinu, ktorú potrebujeme pre tvorbu červeného krvného farbiva hemoglobínu v červených krvinkách. Je jednou zo základných zložiek molekúl, ktoré zabezpečujú prenos kyslíka. Tí, ktorí sú z dôvodu anémie nútení užívať železo v tabletkách, vedia, že sa to často spája s nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami. A, úprimne, celiatici, najmä ak urobia diétnu chybu, ale aj pacienti s inými črevnými ochoreniami, ktoré vedú ku nedostatočnému vstrebávaniu živín, majú krútenia, nafukovania čriev či iných ťažkostí viac ako dosť.

Železo poznáme organické hémové a anorganické nehémové. Produkty s obsahom anorganického železa sa priemerne vstrebávajú len do úrovne 5 %, a keďže z nich telo dokáže využiť len málo, musia obsahovať vysoké dávky železa. Lenže zvyškové ióny železa zbytočne dráždia sliznicu žalúdka a čreva, čo je práve dôvod tráviacich ťažkostí.

Naopak, prírodné, hémové železo má schopnosť podporiť aj vstrebanie toho nehémového a v čreve z neho ostane len malá časť železa, ktorá nemá nežiaduce účinky. Ak vám zvykne krútiť črevá aj bez železa v tabletkách, určite neriskujte jeho dopĺňanie prípravkami, ktoré tento problém znásobia. Pretože si môžete vybrať.

Vhodné/Nevhodné kombinácie potravín a užívania železa

Nevhodné potraviny či lieky: ovsené vločky či iné celozrnné obilniny (pacienti s celiakiou totiž môžu pod odborným dozorom konzumovať bezpečný ovos označený symbolom prečiarknutého klasu, ktorý nie je kontaminovaný lepkovými obilninami), čaj, káva, kakao, špenát, mangold, čokoláda, ale aj užívanie antacíd (na zníženie kyslosti žalúdka) či inhibítorov protónovej pumpy (znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny). Neznamená to nekonzumovať ich, ale je potrebné urobiť niekoľkohodinový odstup.

Vhodné potraviny či lieky: Kamarátskou kombináciou je železo a vitamín C, prípadne železo s pomarančovým džúsom alebo s fermentovanými mliečnymi výrobkami (tu pomáha kyselina mliečna). Pacienti s celiakiou môžu konzumovať kyslomliečne výrobky. Neliečený celiatik má poškodenú črevnú sliznicu, takže jeden z prejavov je neznášanlivosť mlieka. Ak sa však sliznica zregeneruje dodržiavaním bezlepkovej diéty, mnohí celiatici začnú mlieko tolerovať. Vyskúšať opätovne mliečne výrobky celiatikovi nemôže poškodiť, nanajvýš ho preženie, nafúkne. V princípe platí: celiatik má zakázaný iba lepok.

odkaz
globifer-19-5 v2

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #anémia #celiakia #železo #bez lepku