Na veľkosti záleží? To je ale kaliber!

Možno ste sa už niekedy v obchode v sekcii s ovocím a zeleninou stretli s pojmom "kaliber”. Ak aj nie, tak ste si určite všimli, že ten istý druh ovocia či zeleniny nájdeme v obchode v rôznych veľkostiach. Práve to je "kaliber”. Závisí však od neho výživová hodnota ovocia či zeleniny? Jednoducho povedané, že väčšie jablko zdravšie?

05.05.2023 06:00
uhorky, veľkosť, žena, prekvapenie, rozmer Foto:
Ide o priemer najväčšej plochy v rámci prierezu ovocia alebo zeleniny a udáva sa zvyčajne v milimetroch. Kaliber je dôležitým faktorom pri klasifikácii ovocia a zeleniny.
debata (7)

Ide o dôležitú vlastnosť kvality ovocia a zeleniny a znamená veľkosť alebo priemer vybraného kusu plodu. Ide o priemer najväčšej plochy v rámci prierezu ovocia alebo zeleniny a udáva sa zvyčajne v milimetroch. Kaliber je dôležitým faktorom pri klasifikácii ovocia a zeleniny. Je dôležitý aj pri určovaní trhovej hodnoty a spotrebiteľských preferencií ovocia a zeleniny. Tento údaj najčastejšie nájdeme na etikete.

Ako to vyzerá v praxi?

Ovocie a zelenina sú obyčajne rozdelené do rôznych veľkostných kategórií na základe ich kalibru. Vezmime si ako príklad jablká. Najmenšie kúsky sa využívajú skôr na spracovanie do rôznych jablčných produktov, väčšie kúsky sa dostanú na pulty určené na konzumáciu v čerstvej podobe. Obdobne sú na základe priemeru rozdelené aj uhorky, pričom menšie kúsky sa využívajú na zaváranie a väčšie zase ako čerstvé – na priamu konzumáciu.

Čo všetko má vplyv na kaliber?

Kaliber ovocia a zeleniny je ovplyvnený rôznymi faktormi. Vplyv má genetika, podmienky prostredia, kde je rastlina pestovaná, ale aj používanie určitých hnojív a metód zavlažovania. To všetko sú faktory, ktoré môžu ovplyvniť veľkosť finálneho produktu. Takisto je dôležité, v akom štádiu zrelosti sa ovocie či zelenina nachádzajú. Špecifické druhy ovocia a zeleniny sa pestujú cielene pre ich charakteristickú väčšiu alebo menšiu veľkosť, v závislosti od požiadaviek trhu či od kultúrnych zvyklostí v danej oblasti.

Máte radi väčšie alebo skôr menšie jabĺčka? Foto: SHUTTERSTOCK
jablka, veľkosť, ovocie, jabĺčka, Máte radi väčšie alebo skôr menšie jabĺčka?

Väčšie rovná sa lepšie?

Nie je to celkom pravda. Spotrebitelia zvyknú mať rôzne preferencie, ak ide o veľkosť ich ovocia a zeleniny. Niekto napríklad môže vnímať menšie kúsky ako sladšie či chutnejšie, zatiaľ čo väčšie kusy považuje za výhodnejšie v rámci pomeru cena – množstvo. Jednoducho povedané – niekde majú spotrebitelia radi svoje mandarínky menšie, inde si s obľubou pochutnajú na poriadne mäsitých kúskoch. Obdobne je to pri jablkách, hrozne či rajčinách. Veď vieme, ako sa za posledné roky stali populárnymi drobné cherry paradajky!

Výživová hodnota

Veľkosť produktu nemusí mať nevyhnutne vplyv na jeho kvalitu alebo nutričnú hodnotu. Veľké aj malé ovocie i zelenina môžu byť rovnako výživné a chutné. Otázkou potom však môže byť množstvo ovocia, ktoré radi konzumujeme v rámci jednej porcie. Iné je zjesť 90 gramov vážiace jabĺčko a iné obrovský, 250 gramov vážiaci kus. Jednu porciu. Kalorický rozdiel pritom môže byť trojnásobný. Niektoré recepty vyžadujú použitie malých uhoriek, iné zas využívajú veľké druhy nakrájané na kolieska.

Veľkosť produktu nemusí mať nevyhnutne vplyv na... Foto: SHUTTERSTOCK
jablko, zrkadlo, jablká, veľkosť, ovocie Veľkosť produktu nemusí mať nevyhnutne vplyv na jeho kvalitu alebo nutričnú hodnotu.

Je pre vás veľkosť dôležitá?

Vždy záleží na tom, aké sú naše preferencie. Ak máme radi malé jabĺčka, lebo sa vždy vmestia do vrecka a vieme ich tak mať kedykoľvek poruke s tým, že zasýtia „tak akurát”, budeme logicky siahať po menších kúskoch. Ak je človek "jabĺčkový majster“, bude kupovať väčšie kusy. Samozrejme, potom záleží aj na konkrétnej odrode, pretože tie sú typické rôznou kyslosťou, sladkosťou či krehkosťou. Takisto závisí od toho, v akej podobe chceme ovocie či zeleninu konzumovať. Ak budeme dávať jabĺčka do koláča alebo pripravovať jablkové pyré, na veľkosti nezáleží a uprednostníme tie, ktoré sú cenovo najvýhodnejšie. Ak chystáme jablká na celodennú turistiku alebo pre dôležitú návštevu, siahneme po veľkých, pekných kusoch. Obdobne treba premýšľať aj pri ostatných druhoch ovocia a zeleniny. Zvlášť dôležité je všímať si kaliber pri ovocí a zelenine, ktoré sa predávajú po kusoch – a nie klasicky na váhu. Tam už môže mať význam zamerať sa aj na tento údaj, najmä ak radi nakupujeme výhodne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #veľkosť #kaliber