Prečo si dať pozor, ak kupujete bryndzu v Českej republike? Zákon tam totiž neprikazuje, aby obsahovala toto

Podľa slovenskej vyhlášky je bryndza syr vyrábaný z ovčieho hrudkového syra (prípadne zo skladovaného ovčieho syra) a kravského hrudkového syra. Podľa slovenských predpisov musí byť ovčieho syra v sušine produktu aspoň 50 %. Pozor, v Českej republike toto napríklad neplatí, preto sa v českých obchodoch môžu pod názvom bryndza predávať aj syry s menej ako 50 % ovčieho syra.

14.05.2023 06:00
ovce, ovca, čierna ovca, výnimka, odchýlka,... Foto:
Aj medzi bryndzami možno nájsť ,,čiernu ovcu".
debata (5)

Samozrejme, kravskú hrudku pridávali do zimnej sudovej bryndze už naši predkovia. Pravá ovčia bryndza sa však vždy robila a aj sa robí výlučne z ovčieho mlieka a aj preto je cenená tá májová a neskôr letná, keď sa už ovce vyháňajú na pasienky. Pri dostatku vlahy je výborná hoci aj augustová či septembrová.

Pri výbere bryndze by sme teda vždy mali zohľadniť podiel ovčieho syra. Informácie o jeho obsahu možno nájsť na etikete vždy a platí, že čím vyšší je podiel drahšej ovčej zložky, tým lepšie. V čom je iný a lepší ovčí syr, resp. ovčie mlieko oproti kravskému? Ovčie mlieko je hustejšie a výživnejšie ako kravské, pretože obsahuje dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B-komplexu, ako aj zdroj vitamínov rozpustných v tuku (A, D, E a K). Tiež minerálnych živín ako vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok či meď. Obsah vitamínu B3, C a D je dokonca 5-krát vyšší ako v kravskom mlieku.

bryndza Čítajte viac Bryndza z talianskeho ovčieho mlieka? Ako zistiť, ktorá je rýdzo slovenská?

Podľa odborníka na probiotiká, popredného slovenského mikrobiológa, ktorý skúmal zdravotné účinky bryndze a žinčice viac ako polstoročie, prof. RNDr. Libora Ebringera (zomrel v máji 2015), ovčí tuk má aj priaznivejšie zloženie mastných kyselín ako ten kravský, preto je aj zdravší. Obsahuje 2– až 4-krát viac mastných kyselín s krátkym a so stredne dlhším reťazcom, ktoré nezvyšujú cholesterol v krvi, neukladajú sa do tukových tkanív, ale sú využité priamo pečeňou ako zdroje energie.

Bryndza a halušky sú na Slovensku neoodeliteľné... Foto: SHUTTERSTOCK
bryndzové halušky, slovenská kuchyňa Bryndza a halušky sú na Slovensku neoodeliteľné spojenie.

Ovčie mlieko je podľa neho mimoriadne cenné aj z hľadiska obsahu vápnika. V 100 gramoch bryndze (ovčej) sa nachádza 650 až 700 mg vápnika. Bryndza ako fermentovaný živý ovčí syr (nesmie byť tepelne ošetrená) obsahuje aj množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. Tieto baktérie a kvasinky aj počas fermentácie obohacujú bryndzu o niektoré vitamíny a biologicky aktívne látky a bryndzu možno odporúčať aj ľuďom, ktorých črevo nedokáže tráviť mliečny cukor. Ak má toto všetko platiť, bryndza by nemala byť pasterizovaná a už vôbec nie termizovaná. „Nie všetky fermentované potraviny obsahujú živé mikróby, ak boli tepelne ošetrené,“ vysvetľuje odborník na probiotiká Norbert Bomba zo spoločnosti iProbio. „V jednom grame nepasterizovanej bryndze je asi stokrát viac priateľských baktérií ako v jednej dávke jogurtu. No ak je bryndza pasterizovaná, neobsahuje probiotiká, ale už len postbiotiká, teda neaktívne telá baktérií. Bryndza je teda z môjho pohľadu najlepšia čerstvá, nepasterizovaná pre zdravých ľudí na prevenciu. U chorých však odporúčam cielene vybrané probiotické kmene v konkrétnych koncentráciách na konkrétne určenie,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #ovčí syr #ovčie mlieko