Chcem vystúpiť z obalu, ktorý nosím na sebe. Musí ísť preč, nie som to ja

Novinárka Kristína Hanáková je odhodlaná schudnúť a zlepšiť si tak nielen zdravotné výsledky, ale získať späť aj stratené ženské sebavedomie.

11.05.2023 07:00
kristinahanakova
Kristina Hanáková trávi rada čas v prírode.
debata

Kristínine problémy s hmotnosťou sa začali v tehotenstve, keď mala 23 rokov. „Dovtedy som mohla zjesť aj kilo čokolády každý večer a vždy som bola štíhla. Ako tehotná som začala mať problémy so štítnou žľazou a výrazne som pribrala – 30 kg. Po pôrode sa mi pôvodná váha nevrátila, zostalo mi 10 kg navyše,“ spomína Kristína. Počas druhého tehotenstva o tri roky neskôr si už dávala oveľa väčší pozor na nekontrolované priberanie, napriek tomu jej hmotnosť stúpla o vyše 20 kg. A opäť jej zostalo 10 kg navyše. „Potom som ale urobila najosudovejšiu vec v mojom živote – začala som jazdiť autom. Všade. Pre úsporu času. Pohyb sa z môjho života skoro vytratil a každý rok sa na mňa prilepili ďalšie kilá,“ hovorí novinárka z Malaciek.

Zranenia a zdravotné problémy

Prvýkrát skúšala schudnúť, keď mala 36 rokov. Chcela prestať fajčiť, ale dala si podmienku, že najprv schudne. „Ak sa mi podarí znížiť váhu, potom zvládnem aj problém s fajčením. A podarilo sa. Dukanovou diétou som schudla za tri mesiace 27 kg. Novú hmotnosť som si dokázala udržať asi rok. Potom som prestala fajčiť a kilá začali postupne obaľovať moje telo. Ale vtedy som to neriešila, bola som šťastná, že nefajčím,“ vysvetľuje Kristína.

V štyridsiatke ale stratila kontrolu. Najprv mala úraz a zlomila si lakeť, o tri mesiace neskôr si pri volejbale natrhla sval v lýtku. Niekoľko mesiacov sa nemohla vôbec hýbať. Odvtedy mala pri športe strach, rešpekt a aj bolesti v mieste oboch zranení. Čas bežal a kilá išli opäť trošku hore. „Potom mi manžel kúpil na Vianoce darček, ktorý ma skutočne potešil a od ktorého som mala určité očakávania. Metabolic Balance, ktorý ale u mňa nefungoval až tak dobre. Schudla som asi 10 kg, ale s veľkým zapieraním a trápením sa,“ hovorí Kristína.

Minulý rok sa rozhodla, že obal, čo nosí na sebe, musí ísť preč, že to nie je ona a ani tak nechce vyzerať. „Necítila som sa v ňom komfortne a stratila som všetko svoje ženské sebavedomie. Rozhodla som sa preto, že začnem znova chodiť na power jogu. Po niekoľkých hodinách som začala pociťovať silné bolesti v druhom lýtku, ktoré sa stupňovali. Nakoniec mi diagnostikovali hlbokú žilovú trombózu a nič som nemohla niekoľko mesiacov,“ spomína. Dávala si ale už veľký pozor na stravu, takže nepribrala, skôr schudla. „Teraz som šťastná, že som súčasťou programu Cesta za zdravím, pretože dúfam, že sa mi podarí raz a navždy skoncovať s týmto telom, ktoré mi je príťažou, a dám zbohom všetkým nadbytočným kilám. Raz a navždy,“ dúfa Kristína.

Dva litre vody denne

Na začiatku Cesty za zdravím musela popracovať na úprave pitného režimu. Snaží sa vypiť aspoň dva litre vody denne. Niekedy sa jej podarí vypiť viac, niekedy menej.

Druhú veľkú zmenu spravila v rámci mobility. Jazdy autom zminimalizovala. Síce chodí do práce autom, poobede ho väčšinou necháva synovi a ona sa vracia domov vlakom. Každý deň chodí na prechádzky, kúpila si palice na nordic walking a snaží sa denne nachodiť minimálne 6–7 km. Už bola aj niekoľkokrát na bicykli, podľa počasia.

„Môj častý problém bol, že som jedla v menšom množstve a viackrát denne. A večer pri telke som často čosi ďobkala. To som teraz obmedzila podľa odporúčania mojej výživovej odborníčky a poradkyne na štyrikrát denne. Nemám problém s výberom stravy, je naozaj pestrý a jedálny lístok je vytvorený na základe potravín, ktoré mám rada,“ hodnotí Kristína úpravu stravovacieho režimu.

Čo sa týka zdravotných výsledkov, trochu ju prekvapili, aj keď garantka programu obezitologička Adela Penesová ich zhodnotila ako vcelku uspokojivé. Kristína má zvýšený cholesterol a tlak, ale to by sa všetko malo upraviť po zmene životného štýlu.

„Moja rodina, manžel, deti aj rodičia sú na mňa veľmi hrdí, že som sa dala na tento boj. Vedia, ako veľmi sa trápim a po akej strastiplnej ceste kráčam. Veľmi mi držia päste. Môj manžel so mnou chodí denne do prírody a syn sa nevie dočkať, kedy si spolu zabeháme. A aký je môj cieľ? Veľmi túžim schudnúť, obliecť si veci, ktoré sa mi páčia, a nie veci, do ktorých sa viem len napratať. Túžim sa pekne a moderne obliekať, byť príťažlivá a znovu získať svoje stratené sebavedomie,“ uzatvára svoj príbeh Kristína. Jej cieľom je takisto byť v dobrej kondícii po fyzickej stránke. Rada vždy športovala, venovala sa viacerým aktivitám, ale nadváha jej je príťažou. „A viem, že keď budem štíhlejšia, nebudem toľko zaťažovať svoje telo, kĺby a o to viac budem zdravšia. Aj duševne. A určite aj veselšia a šťastnejšia. Na to sa skutočne teším,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravý životný štýl #Cesta za zdravím