Kilogramy mi najviac prekážajú pri športe - lyžovaní a turistike

Elektroinžinierovi Jozefovi Kráľovi nabraté kilogramy najviac prekážajú pri turistike a športe. Dúfa, že účasť v projekte Cesta za zdravím mu pomôže zbaviť sa ich a on opäť vyjde na Donovaly na štandardnom bicykli a nie elektrobiku.

13.05.2023 07:00
Na lyzovacke s chlpacmi vlekara
Elektroinžinier Jozef Kráľ má rád zimné športy.
debata (2)

Jozefov začal mať prvé problémy s hmotnosťou na vysokej škole, na vojne sa ručička na váhe posunula nad 100 kilogramov. Potom začal rodák z Kežmarku podnikať, prišli pracovné stresy. "Oženil som sa a váha ďalej rástla. Ako tatko som vždy všetko dojedal, prestal fajčiť a hmotnosť sa zvýšila na cca 125 kg, " spomína podnikateľ zo Senca. To, že pribral pripisuje najmä pracovným stresom, náročnému povolaniu a podnikaniu a častým služobným cestám. Jozefov otec bol elektrikár, on aj brat pokračujú v remesle, ale na trošku vyššej úrovni. "Obaja sme vyštudovali vysokú školu, ja v Bratislave, brat v Košiciach. Obaja projektujeme a oživujeme automatické linky. Veľkú časť realizácií našej firmy predstavujú riadenia čistiarní odpadových vôd , čerpacích staníc odpadových vôd, úpravovní pitnej vody a vodojemov, " vysvetľuje elektronžinier v súčasnosti žijúci v Senci.

Skialpinizmus v roku 1974

"Od troch rokov som žil na Liptove v dedinke Hrboltová ktorá je teraz súčasťou Ružomberka. V mladšom veku som sa intezívne venoval zjazdovému lyžovaniu lebo som videl z domu na Malinô Brdo, " hovorí Jozef. S kamarátmi ale dokázal výjsť na Hrbôtske lúky, na ktorých lyžovali a vrátili sme sa do dediny päťkilometrovým zjazdom. "Už v roku 1974 sme robili skialpinizmus, " konštatuje Jozef s úsmevom. V tom čase Jozef dostal stal aj svoj prvý bicykel -Favorit a začal som bicyklovať. Už ako tretiak na základnej škole dokázal prejsť na bicykli vyše sto kilometrov k babke na východe. "S otcom som zase prešiel celé Vysoké Tatry, turistika bola mojim obľúbeným trávením voľných dní. Všetky tieto aktivity mám rád doteraz, " spomína..,,Pred piatimi rokmi som ochorel, musel som sa stravovať inak, nie tak zdravo a hmotnosť rástla. Všetky pokusy diétovať zlyhali, niektoré mi nevyhovovali, pri iných som aj schudol, ale pri mojom normálnom životnom štýle sa kilogramy rýchlo vrátili späť, ba aj navyše, hmotnosť vystúpila na 140 kilogramov. Mám problém lyžovať, bicyklovať a aj s turistikou, " hovorí Jozef.

Diety nepomohli

"Vyskúšal som rôzne diéty -napríkald detox len s ovocnými šťavami. Pri tomto detoxe prvé dva dni nejete nič, piť môžete len čierny čaj, potom na tretí deň sú povolené zeleninové a ovocné šťavy. Po siedmich dňoch som schudol asi päť kilogramov, ale akonáhle som sa vrátil do normálneho režimu, hmotnosť sa mi vrátila a následne stúpla ešte viac, " vysvetľuje Jozef. Skúšal aj istý zahraničný koncept chudnutia, v rámci neho ho poslali na vyšetrenie a rozprávali sa s ním. Urobili mu jedálniček s jedlami ktoré pre zdravotné obmedzenia nemôže konzumovať. Skúšal aj delenú stravu, žiadna metóda však výsledky nepriniesla.

Práve kvôli práci sa Jozef nestravoval pravidelne. Často vynechal obed, jedol až o ôsmej večer, večer si doprial sladkosti napríkald v podobe karamelového veterníka. Tím odborníkov z Planeat na čele s výživovým poradcom Michalom Páleníkom Jozefovi nastavil jedálniček. Jozefa potešilo, že jesť môže aj po osmnástej večer, samozrejme s mierou. "Priberanie nebolí a zatiaľ nebolí ani chudnutie . Len raz za čas príde pokušenie pridať si jedlo alebo si dať pivo. Rozhodol som sa ale desať týždňov vydržať aj bez alkoholu, " hovorí.

Pochvala poteší

Kilogramy Jozefovi najviac prekážajú pri turistike a lyžovaní. "Kde sú tie časy keď som vybehol na Terinku alebo zlyžoval štvorkilometrový svah na jeden šup. Teraz sa zadýcham aj pri zaväzovaní šnúrok., " zamýšľa sa. .Motiváciu schudnúť stále má, len postup je pomalší. "Motivuje ma aj komunikácia s ostatnými účastníkmi a aj odborníci. A poteší ma aj keď niekto povie že sa mu zdá že som schudol, " dodáva. Jeho túžbou je vyjsť na Donovaly na štandartnom bicykli a nie na elektrobajku. "Mám starú gálusku, ktorá ale uvezie len sto kilogramov. Takže motivácia je veľká, " hovorí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #Cesta za zdravím