Toto sú autoimunitné ochorenia, ktoré sa spájajú s celiakiou

Dnes je Medzinárodný deň celiakie. Ešte stále je veľa celiatikov, ktorí o svojej diagnóze nevedia, liečia sa na iné ochorenia a niekedy sa roky zbytočne trápia. Aj preto sa celiakii hovorí chameleón medzi chorobami.

16.05.2023 06:00
celiakia, lepok Foto:
Celiakia sa nedá liečiť, jediným správnym postupom po jej diagnostikovaní je doživotná bezlepková diéta.
debata (2)

Celiakia je ochorenie, ktoré postihuje súčasne mnohé orgány. Ide o chronické autoimunitné ochorenie, keď po pôsobení lepku (gluténu) dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva. Pri omeškaní diagnostiky hrozí rozvoj ochorení ako anémia, osteoporóza, poruchy plodnosti, kožné ochorenie Duhringova herpetiformná dematitída (ložiská pľuzgierov na koži), ďalej autoimunitné ochoenia ako diabetes 1. typu, autoimunitná tyreoditída (zápal štítnej žľazy) alebo juvenilná artritída (zápalové poškodenie kĺbov). Neliečená celiakia zvyšuje nebezpečenstvo zhubných ochorení, ako sú adenokarcinóm tenkého čreva či non-Hodgkinov lymfóm.

Medzi atypické príznaky celiakie patria okrem spomínanej chudokrvnosti či reprodukčných porúch aj problémy so zubami, atopická pokožka, rednutie kostí, slabý rast (u detí), neurologické problémy, problémy s pečeňou či rôzne autoimunitné poruchy.

Rozdielne prejavy u detí a u dospelých

Dá sa povedať, že u detí sa častejšie vyskytujú prejavy týkajúce sa tráviaceho traktu, u dospelých sa stretávame častejšie s prejavmi mimo tráviaci trakt. „V poslednej dobe sa však čoraz častejšie stretávame s pacientmi bez príznakov (tzv. asymptomatickí), ktorí boli diagnostikovaní v rámci rôznych iných vyšetrení, prípadne v rámci skríningu (vyhľadávania) príbuzných pacientov s celiakiou, keďže ide o geneticky podmienené ochorenie,“ píše sa v odbornom špeciáli Bez lepku (ročenke pre bezlepkový život).

Celiakia sa nedá liečiť, jediným správnym postupom po jej diagnostikovaní je doživotná bezlepková diéta a čo najrýchlejšia regenerácia črevnej sliznice. Po diagnostikovaní celiakie a nasadení bezlepkovej diéty sa pacientom odporúča aj dočasná bezlaktózová diéta. Prečo je to tak? Následkom poškodenia črevnej sliznice sa výrazne obmedzí aj tvorba enzýmu laktázy. Tento enzým (laktáza) je potrebný na rozklad mliečneho cukru (laktózy), preto pri neliečení celiakie (nedodržiavaní bezlepkovej diéty) dochádza aj k tzv. laktózovej intolerancii.

Netoleruje celiatik automaticky mliečne výrobky?

Ale dobrá správa je tá, že po niekoľkých týždňoch prísnej bezlepkovej diéty sa stav upraví. Ak sa však sliznica zregeneruje dodržiavaním bezlepkovej diéty, mnohí celiatici začnú mlieko tolerovať. „Vždy im odporúčam, aby skúsili do stravy postupne zaraďovať výrobky spočiatku s najmenším množstvom laktózy, tvrdý syr, potom mäkký, potom kyslo-mliečne výrobky atď. Tam je to reverzibilné, čiže návratné. Vyskúšať opätovne mliečne výrobky celiatikovi nemôže poškodiť, nanajvýš ho preženie, nafúkne. Treba si však, samozrejme, uvedomiť, že asi 30 % zdravej dospelej populácie má nedostatok enzýmu laktázy,“ povedala predčasom pre Pravdu gastroenterologička MUDr. Božena Pekárková. V princípe platí – celiatici majú zakázaný lepok, inak môžu jesť všetko.

Diagnostikovaný celiatik nesmie ani malé množstvo lepku a musí stopercentne dodržiavať bezlepkovú diétu. Vyskúšať lepok totiž znamená znovu naštartovať chorobný proces v čreve. Navyše treba zobrať do úvahy i to, že aj najpoctivejší celiatik sa nechtiac stretne s kontaminovaným jedlom. Stačí ho položiť na dosku, kde sa predtým krájala potravina s obsahom lepku. Celiatik si nevidí do brucha. Navonok nemusí pociťovať ťažkosti, ale chorobný proces v tráviacom trakte sa znovu rozbehne.

Ktoré suroviny obsahujú lepok a ktoré sú bezlepkové?

Suroviny obsahujúce lepok

Pšenica (do tejto skupiny patria rôzne druhy obilia a odrody pšenice, ako je špalda, zelená špalda (zožaté nezrelé zrno špaldy), jednozrnka, kamut (Khorasan pšenica), dvojzrnka, tvrdá pšenica a bulgur), raž, jačmeň, tritikale, ovos

Bezlepkové suroviny

ryža, kukurica, proso, amarant, quinoa, pohánka

Môžu celiatici konzumovať ovos?

Väčšina ľudí s neznášanlivosťou lepku môže zaradiť bezlepkový ovos do svojej bezlepkovej diéty bez toho, aby to malo negatívny vplyv na ich zdravie. Ovos je prirodzene bezlepkový, avšak v prípade bežného ovsa dochádza pri pestovaní a v dovávateľskom reťazci (výsadba, žatva, skladovanie a spracovanie) často ku kontaminácii plodinami, ako je pšenica, raž a jačmeň, ktoré obsahujú lepok. Z tohto dôvodu sa prekročí maximálne povolený obsah lepku 20 mg/kg, a tým sa podľa nariadenia EÚ zaraďuje medzi obilniny obsahujúce lepok. Avšak vďaka najmodernejším výrobným procesom a veľkému úsiliu, aby sa zabránilo kontaminácii s ostatnými lepkovými obilninami, vznikol ovos, ktorý je vhodný pre bezlepkovú výživu a môže sa označiť ako „bezlepkový“. Takže niektorí bezlepkoví výrobcovia pridávajú do svojich produktov bezlepkové ovsené vločky.

Autoimunitné ochorenia, ktoré sa spájajú s celiakiou:

  • diabetes 1. typu, asociácia s celiakiou je 3 – 12 %
  • autoimunitná hepatitída, asociácia s celiakiou je 3 – 6 %
  • autoimunitná tyreoditída, asociácia s celiakiou je 2 – 7 %
  • IgA nefropatia (ochorenie obličiek), asociácia s celiakiou je 4 %
  • IgA deficit (imunoglobulín A je ľudská protilátka, ktorá sa významne podieľa na ochrane pred infekciami), asociácia s celiakiou je 2 – 58 %
  • juvenilná idiopatická artritída, asociácia s celiakiou je 1,5 – 2,5 %

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #bezlepková diéta #bez lepku