Dodržiavať jedálny lístok v Ugande je ťažké, ale snažím sa

Manažérka Barbora Vacková je súťaživý typ, nemá rada, keď sa jej nedarí plniť nastavené ciele. Pre ich splnenie neváha zbierať kroky prechádzaním sa aj do polnoci po Dubaji a hľadať vhodné potraviny v africkej Ugande, v ktorej zohnať nejakú potravinu je poriadna výzva.

02.06.2023 10:00
barbora vackova chudnutie
Manažérka Barbora Vacková má rada cestovanie.
debata

Barborine problémy s hmotnosťou sa začali v čase, keď mala 23 a končila univerzitu. „Myslím, že priberať som začala preto, že som skončila s vrcholovým športom. Nebolo to však nič extrémne,“ hovorí manažérka pre procesy a plánovanie vo veľkej medzinárodnej softvérovej spoločnosti žijúca a pracujúca v Dubaji. Prírastok na váhe sa výrazne ukázal až po tom, čo sa pred desiatimi rokmi odsťahovala do zahraničia a uprednostnila kariéru pred zdravím. „Mám sedavé zamestnanie, veľa pohybu cez deň nemám. K tomu sa pridala nepravidelné stravovanie a výsledok je jasný,“ spomína Barbora.

Dve práce

Barbora má dve práce a podľa toho, ktorej sa práve venuje, vyzerá jej pracovné zaťaženie. „Jeden džob mám platený. Ten ma živí. Druhý je neplatený a napĺňa ma iným spôsobom. Pracujem ako manažérka pre procesy a plánovanie, venujem sa teda číslam, analýzam a stratégiám. Do druhej práce dávam zvyšok svojho času a energie,“ hovorí Barbora.

„Kamarátka založila pred 11 rokmi nadáciu Good Future and Hope a ja to s ňou ťahám od prvého dňa. Organizácia pôsobí v Ugande, kde sme založilo detský domov a školu,“ vysvetľuje. Hlavnou misiou organizácie je pomôcť deťom, ktoré stoja na okraji spoločnosti – či už sú to siroty, ktoré žijú v extrémne ťažkých podmienkach a rodiny sa o ne nedokážu postarať, ale aj prípady zneužívaných detí. Organizácia im zabezpečuje živobytie, zdravotnú starostlivosť a vzdelanie. „Cieľom ale nie je držať ich v nejakej inštitúcii, náš detský domov je len prechodná stanica, v ktorej rehabilitujú. Cieľom je nájsť nové rodiny opusteným deťom, spojiť zneužívané deti alebo deti, ktoré prešli rôznymi traumami, s príbuznými, ktorí sú o ne schopní sa postarať a kde budú v bezpečí a žiť rodinným životom,“ vysvetľuje Barbora. Na starosti má na základe svojich skúseností a talentu riadenie celej operatívy, financovanie a strategické rozhodnutia.

Zlatá stredná cesta

„Nie som človek, ktorý si vyberá zlatú strednú cestu. Často sa snažím niečo robiť na 150 percent, ak sa mi to ale nedarí, ako si predstavujem, zľavím na 50 percent. Zažila som obdobia, keď som to mala v práci menej náročné a menej som cestovala, vtedy som išla plnou parou vpred a podarilo sa mi schudnúť. Len čo však prišli pracovné povinnosti, viac cestovania, vždy som pribrala a aj nabrala nové kilogramy,“ hodnotí Barbora príčiny, prečo sa jej v chudnutí nedarilo.

Do projektu Cesta za zdravím ju prihlásila sesternica. „Bola u mňa na návšteve a ja som jej hovorila, ako ma moja hmotnosť frustruje. Ona potom našla výzvu a prihlásila ma do projektu. Ja som bola rozhodnutá, že vyskúšam hocičo, a tak som súhlasila, že do toho pôjdem,“ hovorí Barbora. „Výsledky začiatočných vyšetrení ma neprekvapili, vedela som, ako na tom som. Beriem lieky na štítnu žľazu, inak som zdravá. Skôr bolo pre mňa hrozné spracovať, kde som sa to až dostala,“ spomína na začiatok projektu.

Zatváram krúžky

Čo sa týka pohybu, snaží sa nebyť extrémistka. Samu seba považuje za veľmi súťaživý typ, ktorý musí mať nastavené ciele. „Používam inteligentné hodinky s fitnes konceptom, v ktorom zatvárate krúžky. Nastavila som si to nad odporúčané pohybové aktivity a zatiaľ sa mi od marca darí zatvárať krúžky každý deň. To sa mi predtým nestávalo. Aj v prípade, že večer o desiatej vstanem od počítača a zistím, že mám len 3 000 krokov, idem a krokujem, kým nesplním nastavený cieľ – a robím tak hoci aj do polnoci,“ opisuje Barbora svoje aktivity. „Keď cestujem a viem, že budem sedieť dlho v aute alebo lietadle, tak si privstanem a naháňam kroky pred cestou alebo sa prechádzam na letisku. Za tie týždne sa z toho stal zvyk a moja súťaživá povaha by nezniesla, aby som nezavrela všetky nastavené krúžky,“ dodáva.

Životný štýl je dôležitý

Barbora veľa cestuje a dodržiavanie jedálneho lístka nebýva jednoduché. Zdravá strava podľa nej nie je pre krajiny tretieho sveta. Keď bola počas výzvy mesiac v Ugande, dodržiavať jedálny lístok bolo nemožné, najmä pre nedostupnosť potravín. Asi 80 percent odporúčaných potravín sa tam nedá kúpiť a za zvyškom treba cestovať do obchodu aj tri hodiny. „Prišla som tam s kufrom plným potravín, ale pre výpadky elektriny vypadávala aj chladnička, aj mraznička, mohla som teda mäso v vyhodiť,“ hovorí Barbora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravé chudnutie #Cesta za zdravím