Kokosové mlieko (na Slovensku môžeme používať toto zaužívané slovné spojenie, aj keď nejde o mlieko živočíšneho pôvodu) sa vyrába z podrvenej dužiny kokosového orecha a vody. Porovnávané výrobky obsahovali od 42 % do 94 % kokosu, čiže rozdiely medzi nimi boli veľmi veľké.
Čítajte aj Poznáte a viete používať kokosovú múku, vodu či mlieko?Veľké rozdiely panovali v počte použitých prídavných látok, ako sú zahusťovadlá a emulgátory (ich úlohou je zabezpečiť krémovú konzistenciu, ale môžu mať negatívne účinky na zažívanie). Len v piatich výrobkoch z trinástich testovaných sa nezistili nijaké zložky minerálnych olejov (MOSH, MOAH), ktoré sa môžu hromadiť vo vnútorných orgánoch a zahŕňať aj karcinogénne zlúčeniny. Len v štyroch baleniach sa nezistili chlorečnany, ktoré napr. bránia vstrebávaniu jódu u ľudí.
Problém je aj bisfenol A (tzv. BPA), ktorý sa do potravín dostáva prostredníctvom ochranných náterov v konzervách (má brániť hrdzaveniu a uvoľňovaniu kovov). Narúša hormonálny systém človeka i živočíchov a spája sa so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka, obezity, porúch správania u detí a podobne. Chystá sa dokonca úplný zákaz bisfenolu v obalových materiáloch.
Test však ukázal, že vyrobiť kokosové mlieko bez škodlivín je možné. Je však potrebné venovať potrebnú starostlivosť procesu výroby vrátane voľby obalového materiálu. Jediný produkt, ktorý z rozboru nežiaducich látok vyšiel veľmi dobre, je mlieko Aroy-D Coconut Milk Original.
Na druhom a treťom mieste rebríčka boli značky BILLA bio a Alnatura, dostali však iba dostatočnú známku za obsah bisfenolu A (BPA). Na rozdiel od víťaza v tetrapaku sú totiž v konzervách. Mimochodom, kokosové mlieko obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, preto by sa nemalo konzumovať denne. Je pomerne tučné, priemerne obsahuje 19 gramov tuku na 100 ml a prirodzene sú v ňom asi dva gramy cukru na 100 ml.
Po otvorení zvyšok radšej prelejte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, niekoľko dní vydrží v chladničke a môžete ho aj zmraziť. Dávajte pozor, aby ste nepoškriabali ochrannú vrstvu vnútri plechovky! Celý test podrobne (13 kokosových mliek) nájdete na TU.
Rozdiel medzi kokosovou vodou a kokosovým mliekom
Kokosová voda – je priehľadná tekutina vnútri kokosu. Ak do rúk zoberiete mladý kokos a jemne ním zatrasiete, tekutina, ktorú počujete, je práve kokosová voda.
Kokosové mlieko – sa vyrába z dužiny dozretých kokosov, pričom toto mlieko má hustú konzistenciu a bielu farbu. Pri výrobe mlieka sa kokosová dužina rozmixuje spolu s kokosovou vodou. Kokosové mlieko má mnoho zdravotných výhod, ale obsahuje niekoľkonásobne viac kalórií ako kokosová voda.