Obľúbené ovocie práve dozrieva, chráni pred rakovinou a posilňuje imunitu

Šťavnaté a sladké jahody. Kto by ich nemal rád? Sezóna obľúbeného ovocia práve začína. Nepotešia len chuťové poháriky, ale aj naše zdravie.

23.05.2024 14:27
shutterstock jahody Foto:
Kto by ich nemal rád?
debata

Najlepšie je jahody konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch, môžete si ich pridať do jogurtu či kaše alebo do smoothies nápojov. Pri tepelnej úprave dochádza k významným stratám mnohých cenných živín.

Odborník na výživu: V akú dennú dobu konzumovať ovocie?
Video
Zdroj: TV Pravda

Jahody obsahujú veľké množstvo vody, čo je výhodné pri chudnutí, a taktiež množstvo živín, vďaka čomu sú veľkým prínosom pre naše zdravie. „Sú bohaté na vitamíny ako napríklad vitamíny skupiny B (výroba energie, zdravý nervový systém) a vitamín C (podpora imunity, hojenie rán), ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály ako napríklad draslík (reguluje krvný tlak, ovplyvňuje zdravie svalov, aj srdcového svalu) a mangán (chráni bunky pred oxidačným stresom),“ hovorí lekárka Natália Šranková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Jahody sú i bohatým zdrojom polyfenolových rastlinných farbív, ktoré zabezpečujú ich červenú farbu a majú i antioxidačný účinok. Antioxidanty sú látky, ktoré bránia škodlivému pôsobeniu voľných radikálov. Tie vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a dokážu spôsobovať vážne ochorenia, onkologické a kardiovaskulárne nevynímajúc.

„Jahody sú taktiež bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržiavaniu zdravého trávenia a predchádzaniu zápchy či problémom s vyprázdňovaním,“ dodáva odborníčka.

jahody, ovocie Čítajte viac Jahoda – vhodná pre diabetikov, aj tých, ktorí práve chudnú

Ako jahody skladovať?

Čím viac sú červené a lesklé, tým sú zrelšie a zdravšie. Jahody sú citlivé na spôsob skladovania a rýchlo podliehajú skaze. Najlepšie je ich skladovať neumyté v chladničke, kde vydržia 3 až 5 dní. Umývať jahody sa odporúča až krátko pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladňovanie je možné aj v mrazničke, kde vydržia aj niekoľko mesiacov.

Sledujte reakciu svojho tela, po zjedení jahôd sa môžu niekedy u detí aj dospelých objaviť alergické prejavy ako vyrážky, svrbenie v krku a na perách, slzenie alebo tráviace ťažkosti.

Jahody vraj stvorila Afrodita

Jahoda je plod byliny patriacej do čeľade ružovité. Existuje veľa odrôd, väčšina rastie v oblastiach mierneho pásma. Dozrievajú podľa odrody v rozličných obdobiach, od jari do neskorého leta až začiatku jesene alebo až po výskyt prvých mrazov.

Podľa legendy môže za vznik jahôd bohyňa lásky Afrodita, ktorá si nad tragickou stratou svojho milého takmer vyplakala srdce. Slzy vyronené z lásky sa zázračne premenili na drobné srdiečka – lesné jahôdky.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #imunita #srdce #jahody #srdce a cievy