Dokonca len 1 z 10 opýtaných jedáva dostatočné množstvo týchto potravín. Ku každému hlavnému jedlu dňa si ovocie alebo zeleninu dopraje iba 10 % opýtaných. Okrem toho len 1 z 5 ľudí na Slovensku, ktorí konzumujú ovocie a zeleninu na raňajky, ich jedáva pravidelne.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne skonzumovať viac ako 400 gramov ovocia a zeleniny, a to ako súčasť zdravej výživy s nízkym obsahom tukov, cukrov a sodíka. Vyvážené stravovacie návyky pomáhajú zlepšiť celkové zdravie a znižujú riziká vzniku niektorých chronických civilizačných ochorení.
Hlavné výsledky prieskumu
- Menej ako 1 z 3 Slovákov konzumuje ovocie každý deň. Podobne sú na tom Slováci aj s konzumáciou zeleniny.
- Takmer každý deň zje ovocie alebo zeleninu len viac ako polovica Slovákov, 40 % ľudí nekonzumuje ovocie a zeleninu na dennej báze.
- Slováci majú svojich favoritov spomedzi ovocia aj zeleniny. Najviac obľúbené sú z ovocia banány a jablká a spomedzi zeleniny sú to rajčiny.
- Medzi najmenej obľúbené z ovocia patrí exotické ovocie na čele s figami, zo zeleniny je najmenej obľúbená špargľa a baklažán.
- Hlavným dôvodom, prečo Slováci jedia ovocie a zeleninu, je to, že sú zdravé a plné vitamínov a minerálov.
- Zaujímavý je fakt, že iba 1 z 10 opýtaných zje priemerne aspoň 400 g ovocia a zeleniny denne, napriek tomu, že až 7 z 10 opýtaných vie, že sú ovocie a zelenina zdravé.
- Najčastejšie Slováci konzumujú ovocie a zeleninu na večeru.
- Len 1 z 5 Slovákov, ktorí konzumujú ovocie a zeleninu na raňajky, ju jedia pravidelne.
- Iba jeden z desiatich Slovákov máva zeleninu ako prílohu k hlavnému jedlu každý deň v týždni.
- Ak si dávajú Slováci k hlavnému jedlu prílohu vo forme zeleniny, najčastejšie si dávajú šalát.
Najobľúbenejšie druhy ovocia a zeleniny | |
---|---|
1. banány | 1. rajčiny |
2. jablká | 2. uhorky |
3. jahody | 3. zemiaky |
4. hrozno | 4. mrkva |
5. mandarínky | 5. paprika |