Viete, aké látky najviac chýbajú v strave slovenským deťom?

Vitamín D a železo majú zásadný vplyv na imunitu aj rozumový vývoj dieťaťa. Vo výžive môžu batoľatám chýbať pri príliš skorom prechode na kravské mlieko i nedostatočnom príjme červeného mäsa a rýb. Poukázala na to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová v súvislosti s prieskumom zameraným na výživu detí. Ten preukázal, že im v nej najviac chýbajú potraviny bohaté na železo a vitamín D.

19.06.2024 15:00
školák, dieťa, raňajky, jedlo, strava, deti Foto:
Deťom chýbajú dôležité látky v strave.
debata

„Prieskum ukázal, že najviac zaostávame v príjme železa a vitamínu D, čo je spôsobené skorým zavedením kravského mlieka v strave batoliat a nedostatočným príjmom červeného mäsa a rýb," uviedla odborníčka. Z výsledkov okrem iného vyplýva, že deti málo konzumujú odporúčané množstvo ovocia a zeleniny. Časť z nich je ohrozená obezitou pre konzumáciu jedál z fastfoodov, údenín či sladkostí a sladených nápojov. V niektorých prípadoch takisto rodičia uvádzajú ako problém nechutenstvo u detí.

Doc. Kužela: Aká je to protizápalová strava? Tri rady, ako rozpoznať tie správne potraviny
Video
Zdroj: TV Pravda

Prokopová zdôraznila, že výživa počas prvých tisíc dní života má zásadný vplyv na vývoj, metabolizmus, stravovacie návyky či chuťové preferencie. „Dodržiavaním správnej životosprávy v tomto veku sa znižuje riziko civilizačných ochorení (obezita, cukrovka 2. typu, alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia) v dospelosti," ozrejmila. Pediatri preto podľa nej musia naďalej apelovať na rodičov, aby správnej výžive a životospráve detí venovali dostatočnú pozornosť a prebrali tak plnú zodpovednosť za ich neskorší vývoj.

Jedenie pred obrazovkou škodí

Výsledky prieskumu takisto ukázali, že čoraz viac detí pravidelne jedáva pred digitálnou obrazovkou. „“Ak dieťa počas konzumácie jedla pozerá na obrazovku, znižuje sa jeho samoregulácia príjmu energie, čo v praxi znamená, že buď zvyšuje, alebo znižuje príjem potravy," priblížil neuropsychológ Robert Krause. Upozornil tiež, že používanie digitálnych technológií v batolivom a predškolskom veku negatívne ovplyvňuje bielu a sivú hmotu mozgu, čo vedie k zhoršeniu kognitívnych schopností.

rodina, varenie, rodinné varenie, spoločné varenie, kuchyňa Čítajte viac Ako udržať zdravý črevný mikrobióm? Ktoré potraviny treba jesť a ktorým je lepšie sa vyhnúť?

Celoslovenský prieskum sa realizoval prostredníctvom online dotazníka NutriCheq na vzorke 700 rodičov detí vo veku jeden až tri roky v období od januára do decembra minulého roka. Ten má na základe odpovedí vyhodnotiť nedostatky v stravovaní batoliat a navrhnúť ich riešenie. Stoja za ním Slovenská pediatrická spoločnosť a Iniciatíva prvých 1000 dní. Dotazník je orientačný a výsledky sa majú konzultovať s pediatrom. Dostupný je na webe www.1000dni.sk/nutricheq

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #vitamín D #železo