Ako poznať naozaj kvalitnú zmrzlinu a čo by nás malo varovať pred kúpou

Hoci sa kvalita ponúkanej zmrzliny stále lepší, niekedy sa ešte stále možno stretnúť aj s výrobkom, ktorý nepríjemne prekvapí. Naučte sa, ako poznať kvalitu.

23.06.2024 11:00
dieťa, zmrzlina, leto Foto:
Zmrzlina patrí k letu.
debata

Kvalitnú zmrzlinu možno poznať už na základe zmyslov. „Vôňa a chuť musia byť príjemné, charakteristické po použitých surovinách, farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám. Konzistencia má byť hladká, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie, ako sú napríklad ovocie či orechy,“ radí Úrad verejného zdravotníctva SR.

Pri kúpe nebalenej zmrzliny si ďalej všímajte, ako to vyzerá na mieste predaja. Dôležité sú čisté pracovné plochy a náradie, všetko by sa malo pravidelne umývať. „Nádoby aj oblátky na zmrzlinu majú byť chránené pred znečistením z vonkajšieho prostredia,“ aj to si treba všímať podľa hygienikov. Pracovníci by mali používať jednorazové rukavice pri manipulácii so zmrzlinovým kornútkom, prípadne kornútok by mal mať okolo seba obal, ktorý bráni jeho kontaminácii. Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou, pretože tam sa množia mikroorganizmy.

zmrzlina Čítajte viac Zmrzlina pre ľudí, čo zle trávia mliečny cukor

Hygienici robia kontroly

Či je zmrzlina zdravotne bezpečná, to už spotrebiteľ sám zistiť nedokáže. Na to sú už potrební hygienici. „Naši odborní pracovníci z úradov verejného zdravotníctva každé leto náhodne odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie. Preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako sú napríklad koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva,” povedala doktorka Tatiana Červeňová, hlavná hygienička SR.

Odborní pracovníci úradov verejného zdravotníctva preverujú v teréne aj pôvod surovín a polotovarov na výrobu zmrzliny, ich dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti, hygienu procesu výroby zmrzliny, úroveň jej podávania, prevádzkovú hygienu zariadení, odbornú aj zdravotnú spôsobilosť pracovníkov. Náhodne odoberajú aj stery z prostredia, odevov a rúk pracovníkov a pracovných plôch.

debata chyba
Viac na túto tému: #zmrzlina