Sladkokyslé nápoje oranžovej farby si našli množstvo priaznivcov aj u nás. Pri kúpe džúsu si však treba vždy uvedomovať rozdiel medzi džúsom z koncentrátu a medzi priamo vylisovaným džúsom.
Džús z koncentrátu: ide o šťavy, z ktorých bola najskôr odparená voda a vzniknutý koncentrát bol neskôr opätovne nariedený vodou na pôvodnú úroveň. Hmotnosť koncentrátu je pri preprave nižšia. Minimálna doba trvanlivosti je obyčajne 6–9–12 mesiacov.
Priamo vylisovaný džús: môže byť rôzne tepelne spracovaný (nepasterizovaný aj pasterizovaný, s vlákninou aj bez). Je ťažšie ho prevážať a skladovať, pretože nepasterizované džúsy je potrebné skladovať v chladničke a majú veľmi krátku dobu spotreby. Pri pasterizovaných džúsoch je doba spotreby niekoľko mesiacov.

Dve deci denne
Vypiť kvalitný džús je pohodlný spôsob, ako svoju výživu obohatiť o vitamíny a ďalšie výživné látky. V minulosti na Slovensku prebiehala kampaň, v rámci ktorej odborníci na výživu komunikovali, že 200 ml (dve deci) džúsu alebo pyré môže tvoriť jednu z piatich odporúčaných porcií ovocia a zeleniny denne. Tak to odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia. Na druhej strane si treba uvedomiť, že napriek obsahu vitamínov a ďalších látok je ovocný džús ekvivalentom sladeného nápoja, už to nie je ovocie v pôvodnej forme. Treba ho teda piť s mierou (spomínané dve deci denne) a taktiež si uvedomovať, že „nie je džús ako džús“.

V minulosti z jednej ankety vyplynulo, že po káve, čaji, vode či mlieku je džús v poradí šiesty nápoj, ktorý Slováci pijú. Dôležité je zodpovedať si otázku, čo je to vlastne džús. Džúsom možno nazývať prírodný produkt vyrobený výlučne z čerstvého alebo skladovaného (čiže aj chladeného alebo mrazeného) ovocia a zeleniny. Získava sa lisovaním dužiny na džús alebo mechanickým trením. Džús z citrusových plodov sa získava vytlačením jednotlivého ovocia.
V zmysle zákona žiadny ovocný alebo zeleninový džús nesmie obsahovať konzervačné látky, ani dodatočné farbivá ani arómy. Ovocné džúsy nesmú obsahovať žiadny pridaný cukor. Farba a chuť pochádza vždy z daného ovocia a zeleniny, z ktorej je produkt vyrobený.
Toto už neplatí pre nektáre, nápoje s nižším obsahom ovocnej či zeleninovej zložky, pričom spodná hranica obsahu je 25 %. Síce sa tam tiež nesmú pridávať farbivá ani konzervačné láky, ale nektáre môžu byť prisládzané!
100 ml, čiže jedno deci pomarančového džúsu priemerne obsahuje
- 170 – 180 kJ
- takmer 9 gramov cukru
- 0,7–0,5 gramov kyselín
- 20 – 30 mg vitamínu C (predpísaná norma je min. 20 mg na 100 ml)
Aké druhy 100 % štiav poznáme?
Rozdeľujú sa podľa:
Zdrojových surovín:
- ovocné, zeleninové, ovocno-zeleninové
Konzistencie:
- dužinatý džús (obsahuje diétnu vlákninu, získava sa rozmixovaním celého alebo očisteného ovocia a zeleniny na polotekutú konzistenciu)
- mútny džús (výrobný proces vynecháva filtračnú fázu, preto džúsu ostávajú prírodné zložky, ktoré ho mútia a zahusťujú)
- číry džús (podrobený číreniu a filtrovaniu, neobsahuje dužinu)
Tepelného spracovania:
- nepasterizované džúsy (má krátku dobu spotreby, obyčajne od jedného do troch dní, vyžaduje neprerušené uskladnenie v chladničke)
- pasterizované nízkou teplotou (spracovanie pri teplote 70 stupňov Celzia s minimálnou dobou spotreby niekoľko týždňov)
- pasterizované džúsy (tepelné spracovanie pri teplote takmer 80 stupňov Celzia, čo zabezpečuje dobu spotreby na niekoľko mesiacov pri izbovej teplote)