V prvom rade, melón môže ľahko vyvolať tráviace problémy predovšetkým v podobe nepríjemnej hnačky. Príčinou sú mikroorganizmy, ktoré sa v ňom po nakrájaní rýchlo množia najmä, ak ho ponecháte v teple a nedáte hneď do chladničky. Nakaziť sa môžete napríklad baktériami salmonelami, E.coli alebo listériami. Prejavy ochorení sú zväčša tráviace (hnačka, vracanie, nevoľnosť), objaviť sa môže aj zvýšená teplota či horúčka a príznaky podobné chrípke. Melóny sú vhodné na množenie patogénov, pretože majú vysoký obsah vody a cukru a nízke pH.
Tip: Melóny nezvykneme umývať na povrchu, no naučte sa to robiť, pretože práve na týchto miestach sa nachádza veľa mikroorganizmov a pri manipulácii s melónom sa ľahko prenesú na dužinu. Povrch plodu je často kontaminovaný zavlažovacou vodou či pôdou, v ktorej rástol.

Pozor na množstvo
Melón je sladký a šťavnatý, a preto ho mnohí z nás neváhajú konzumovať vo zvýšenom množstve. Dávajte si však pozor na to, koľko ho zjete. Melón obsahuje veľké množstvo lykopénu, farbiva, ktoré spôsobuje jeho červenú farbu.
Lykopén má silné antioxidačné účinky, čo znamená, že pôsobí proti voľným radikálom. Tie vznikajú v dôsledku látkovej výmeny a môžu spôsobovať vážne srdcovo-cievne ochorenia, onkologické choroby a ďalšie zdravotné problémy. Ak však lykopénu skonzumujete naraz väčšie množstvo, dôsledkom môžu byť tráviace problémy ako vracanie, nevoľnosť, hnačka, nadúvanie a podobne.
Melóny sú bohaté aj na draslík, dôležitý minerál, ktorý reguluje rovnováhu tekutín v tele, podporuje zdravú funkciu srdca a nervového systému a je dôležitý aj pre správnu činnosť svalov. Ak však draslíka naraz prijmete väčšie množstvo, môžu sa objaviť napríklad nepravidelnosti v činnosti srdca (arytmie), ktoré sú potenciálne nebezpečné.

Nadbytok draslíka môže negatívne ovplyvniť svalovú funkciu, čo vedie k slabosti svalov. Únava, nevoľnosť a vracanie sú tiež príznakmi. Na konzumáciu väčšieho množstva melónu by si mali dávať pozor najmä ľudia, ktorí už majú diagnózu hyperkaliémie, teda nadbytku draslíka v krvi.
Platí preto, že melón treba poriadne umyť, skladovať v chlade, čo najrýchlejšie skonzumovať a nepreháňať to s jeho konzumáciou.