Milujete maliny? Dobre robíte, takto vám upevnia zdravie

Maliny majú množstvo zdraviu prospešných látok pre ľudský organizmus. Pomáhajú pri viacerých ochoreniach, pri problémoch s trávením, majú antioxidačné účinky a podporujú tiež kvalitu zubov, vlasov či pokožky. Na sociálnej sieti na to poukázal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

18.07.2024 15:00
malina, maliny Foto:
Maliny pre zdravie a krásu.
debata

„Z vitamínov má popredné miesto vitamín C, ktorý je silný antioxidant (chráni bunky pred vznikom rakoviny či srdcových ochorení). Obsahujú minerály, ale aj stopové prvky – meď, draslík, železo, horčík, vápnik, zinok, kobalt. Meď obsiahnutá v malinách sa odporúča tým, ktorí trpia stresovým vypätím," uviedla vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.

Maliny obsahujú aj pomerne vysoké množstvo vitamínu A. Ten podporuje zdravý zrak, chráni bunky, ovplyvňuje kvalitu zubov, kostí, vlasov a pokožky. Obsahujú aj biotín (vitamín B7). „Biotín je nevyhnutný pre správny stav pokožky. Už odpradávna sa maliny používali pri prechladnutí a akútnych ochoreniach dýchacích ciest, pri chrípke, horúčkovitých stavoch, bolestiach kĺbov a neuralgii," ozrejmila odborníčka.

Podotkla, že ich možno použiť do rôznych koláčov, smoothies, do jogurtov či cereálnych kaší. Urobiť z nich možno napríklad aj džem či sirup. „Plody malín majú minimum kalórií, preto sú vhodné pri redukcii hmotnosti," doplnila Klinčáková. Upozornila, že alergikom a malým deťom by sa mali maliny dávať opatrne.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ovocie #maliny