„Kedysi sa hovorilo o minimálnych množstvách alkoholu, ktoré nie sú škodlivé. V súčasnosti WHO na základe vedecky doložených dôkazov zdôrazňuje, že akékoľvek množstvo alkoholu predstavuje riziko pre zdravie," uviedol Okruhlica. Konzumentom alkoholu radí, aby pili len sporadicky, v malých množstvách, ak sú zdraví a nejdú do práce. Ani takéto pitie však zo zdravotného hľadiska nepovažuje za bezrizikové.
Na Slovensku sa podľa WHO za posledných desať rokov zvýšilo percento konzumentov alkoholu. Kým v roku 2014 pilo alkohol 66 percent Slovákov nad 15 rokov, v súčasnosti je to 74 percent. „Pijú u nás diabetici, ľudia s vysokým krvným tlakom a inými chronickými ochoreniami, pri ktorých alkohol zákonite spôsobuje skoršiu smrť. Taktiež môže byť príčinou rozvinutia týchto chronických ochorení. Rozhodne nemôžeme ľuďom hovoriť, že malé množstvo neškodí. Môže škodiť, a hlavne v prípade opakovaného pitia,“ doplnil Okruhlica.
Čítajte viac Ak váš rodič pil, vystríhajte sa alkoholu za každú cenu. Riziko, že do toho spadnete aj vy, je príliš vysokéSilný karcinogén
Najväčšie percento úmrtí a poškodení zdravia v dôsledku alkoholu netvoria podľa odborníka alkoholici so závislosťou, ale pravidelní konzumenti alkoholu, ktorí závislosť nemusia mať. „Typicky ide o rakovinu, pretože alkohol je silný karcinogén a pri opakovanom pití sa po čase tak zmení imunitný systém, že dochádza k onkologickým ochoreniam," zdôraznil Okruhlica.
Čítajte viac Takto nadmerné pitie likviduje organizmus. Nebude to pekné čítanie...Riziko vzniku rakoviny sa podobne ako pri tabaku zvyšuje s rokmi pravidelného pitia. Najčastejšie ide o rakovinu v zažívacom trakte, od úst až po žalúdok a črevá. V prípade žien upozornil Okruhlica aj na najzastúpenejšiu rakovinu prsníka, ktorej príčinou takisto môže byť alkohol.