Cuketa vám prospeje naozaj všestranne. Obsahuje predovšetkým veľké množstvo vitamínu A. Áčko udržuje pevné kosti, zdravú kožu a funkčný reprodukčný systém. Pomáha brániť sa proti vírusovým, bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam. Funguje tiež ako antioxidant, čo znamená, že chráni pred voľnými radikálmi, ktoré vedia v organizme vyvolať rakovinu, srdcovo-cievne ochorenia či iné vážne choroby. Vitamín A potrebujeme aj na to, aby sme dobre videli v tme.
Častou konzumáciou cukety podporíte aj príjem veľmi dôležitého vitamínu C, ktorý pomáha bielym krvinkám bojovať proti infekciám. Podobne ako vitamín A pôsobí ako antioxidant. Céčko je nevyhnutné na hojenie rán. Mierni únavu, zlepšuje vstrebávanie železa a podporuje aj mladistvý vzhľad, pretože súvisí s tvorbou kolagénu v koži.
Cuketa obsahuje aj niektoré vitamíny skupiny B. Vitamínu B1 (tiamín) vďačíme za výrobu energie, stará sa o srdce a vďaka synergii látok zvaných koenzýmy prospieva tiež nervovej sústave. Vitamín B2 (riboflavín) sa podieľa na mnohých metabolických reakciách, hrá dôležitú úlohu vo vývoji a fungovaní buniek. Vitamín B3 (niacín) sa zúčastňuje na opravách DNA vnútri buniek a pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému. Pyridoxín (B6) zasa pomáha pri tvorbe krviniek, hormónov a získaní glukózy (cukru) z potravy.
Čítajte viac Zásobí vitamínmi, odvodní a ochráni srdce! Zdravá cuketa!Vápnik, horčík aj železo
Z minerálov zaujme obsah vápnika (silné kosti a zuby), horčíka (tvorba energie, správna činnosť svalov, vyrovnaná psychika), železa (tvorba hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík do organizmu). Cuketa obsahuje aj stopový prvok mangán (regulácia cukru a cholesterolu, správny vývoj kostí, chrupaviek a tkanín).
Čítajte viac 9 podceňovaných potravín, ktoré by nám mohli zachrániť životCuketa je bohatá aj na vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie, podporuje pravidelné vylučovanie a prispieva k celkovému zdraviu čriev. Antioxidanty ako beta-karotén, luteín či zeaxantín chránia, ako je už spomenuté vyššie, bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Antioxidanty pomáhajú predchádzať nielen srdcovocievnym či rakovinovým ochoreniam, ale aj neurodegeneratívnym chorobám ako Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Ďalej znižujú riziko očných problémov, ako je šedý zákal či makulárna degenerácia. Antioxidanty tiež pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným UV žiarením a znečistením, čím spomaľujú proces starnutia pokožky.
Recept: cuketové špagety s paradajkovou omáčkou
Ingrediencie:
• 2 veľké cukety
• 400 g paradajok (môžu byť aj konzervované)
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 cibuľa
• olivový olej
• soľ a čierne korenie podľa chuti
• bazalka a oregano (čerstvé alebo sušené)
Postup:
1. Cukety narežte na tenké pásiky pomocou špirálového krájača alebo škrabky na zeleninu.
2. Na panvici rozpáľte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte do zlatista.
3. Pridajte nakrájané paradajky, bazalku, oregano, soľ a korenie. Varte na miernom ohni asi 15 minút, kým omáčka nezhustne.
4. Cuketové špagety pridajte do omáčky a varte ešte asi tri minúty.
5. Podávajte posypané čerstvou bazalkou a strúhaným parmezánom.