Predovšetkým zahraničia sa týkajú rady, že treba za každých okolností používať len balenú či prevarenú vodu, a to dokonca aj na umývanie zubov. U nás sa nemusíte veľmi báť ani toho, že keď vám prinesú v nápoji ľadové kocky, môžu byť kontaminované nejakou baktériou.
Na Slovensku má však zmysel dávať si pozor na konzumáciu vajíčok, majonéz či potravín, ktoré sa nachádzajú v rôznych obložených misách. Ak môžete, snažte sa pripravovať si jedlo na dovolenke sami, aby ste presne vedeli, čo a odkiaľ konzumujete, hoci ani to nie je stopercentná záruka, že sa ničím nenakazíte.
Takto sa stravujte na dovolenke
- Pite len nápoje (vrátane minerálnej a pramenitej vody a mlieka) v originálnom balení, na kávu a čaj používajte iba prevarenú alebo balenú pitnú vodu.
- Konzumujte len dôkladne tepelne spracované jedlo, to znamená riadne uvarené či prepečené.
- Nejedzte neumyté surové ovocie a zeleninu. Konzumujte iba ovocie, ktoré sa dá ošúpať, respektíve ovocie a zeleninu, ktoré sú dôkladne umyté balenou vodou, radí Úrad verejného zdravotníctva SR.
4. Vyhýbajte sa konzumácii surového mäsa, surových rýb a surových morských živočíchov, a to vrátane šalátov z nich pripravených. Vyhýbajte sa aj majonézam, vajíčkam, studeným misám.
5. Mlieko a mliečne výrobky jedzte iba pasterizované, teda riadne tepelne upravené, inak hrozí aj riziko nákazy kliešťovou encefalitídou.
6. Nekonzumujte jedlá, ktoré už raz boli zohriate.
7. V zahraničných destináciách nepoužívajte na chladenie nápojov ľadové kocky, pretože môžu byť vyrobené z kontaminovanej vody.
Zvážte tiež, či je v danej destinácii bezpečné konzumovať zmrzlinu – pozrite si, či je zmrzlina hladká, bez kryštálikov ľadu alebo hrudiek nerozmixovaných surovín, či vonia po použitých surovinách. Všimnite si, či sú prostredie predajne, pracovné plochy a náčinie čisté, či sú nádoby aj kornútky na zmrzlinu chránené pred znečistením, či personál používa jednorazové rukavice, prípadne, či má kornútok okolo seba obal, ktorý bráni jeho kontaminácii. Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou, pretože tam sa množia mikroorganizmy.
Nutné je tiež časté a dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou, prípadne použitie čistiacich výrobkov na báze alkoholu. Zuby si umývajte iba balenou vodou.