Potraviny s vysokým obsahom FODMAP:
Tieto potraviny budete v druhej fáze postupne pridávať jednu po druhej a testovať na sebe.
Ovocie
• Jablká
• Hrušky
• Čerešne
• Mango
• Vodný melón
• Sušené ovocie (napr. hrozienka, datle, figy)
• Nektarinky
• Broskyne
• Slivky
• Čierne ríbezle
Zelenina
• Cibuľa (všetky druhy)
• Cesnak
• Špargľa
• Karfiol
• Brokolica (vo veľkých množstvách)
• Ružičkový kel
• Huby
• Repa
• Artičoky
• Cuketa (vo veľkých množstvách)
• Čierna fazuľa
• Šošovica (vo veľkých množstvách)
• Hrášok
Mliečne výrobky (s laktózou)
• Plnotučné mlieko
• Kondenzované mlieko
• Jogurty (s laktózou)
• Zmrzlina
• Mäkké syry (napr. ricotta, cottage cheese)
• Smotana
Obilniny a pečivo
• Pšenica (chlieb, cestoviny, pečivo)
• Raž
• Jačmeň
• Kuskus
• Bulgur
Strukoviny
• Fazuľa (biela, červená, čierna)
• Cícer
• Šošovica (vo veľkých množstvách)
Orechy a semená
• Pistácie
• Kešu
Sladidlá a ochucovadlá
• Vysokofruktózový kukuričný sirup
• Med
• Agávový sirup
• Sorbitol (E420)
• Mannitol (E421)
• Xylitol (E967)
• Maltitol (E965)
• Isomalt (E953)
Nápoje
• Jablkový džús
• Hruškový džús
• Mango džús
• Slivkový džús
• Sladké alkoholické nápoje (napr. rum, sladké likéry)
• Pivo (niektoré druhy)
Riziká FODMAP diéty:
• Nutričné nedostatky: Vylúčenie mnohých potravín môže viesť k nedostatku niektorých živín, ak nie je diéta starostlivo naplánovaná.
• Zložitosť: Diéta môže byť zložitá na dodržiavanie a vyžaduje si dôkladné plánovanie a vzdelávanie o potravinách.
• Dlhodobé dodržiavanie: Hoci nízko-FODMAP diéta môže byť veľmi efektívna, nie je určená na celoživotné dodržiavanie. Cieľom je nájsť vyváženú stravu, ktorá minimalizuje príznaky a zároveň je udržateľná.