Podporuje imunitu aj chudnutie a chráni pred rakovinou a ochoreniami srdca + skvelé recepty na koláč a sušienky

Pomaly, no isto začne už čoskoro sezóna tekvice, obľúbenej zeleniny, ktorá aj do jesenných dní dokáže priniesť trochu žiarivého žltého optimizmu. Viete, prečo sa oplatí konzumovať ju v dostatočnom množstve?

03.09.2024 06:00
tekvica Sun Pot F1 Foto:
Tekvica zo skupiny hokkaido.
debata

Tekvica je mimoriadne zdravá zelenina s množstvom benefitov pre naše zdravie. Je bohatá na vitamín A, ktorý potrebujeme pre zdravý zrak, najmä pre nočné videnie, pretože podporuje tvorbu pigmentov v sietnici oka. Je tiež dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému, podporuje rast a vývoj buniek, udržuje zdravú pokožku a sliznice a zohráva úlohu pri reprodukčnom zdraví.

Odborník na výživu: Prečo je kukurica kontroverznou potravinou a v akej forme sa jej vyhnúť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ako sú beta-karotén a vitamín C, tekvica zasa pomáha bojovať proti voľným radikálom, čím znižuje riziko chronických ochorení, vrátane srdcových chorôb a rakoviny. Vitamín C je samozrejme známy aj pre silné účinky na imunitný systém.

Tekvica je nízkokalorická a bohatá na vlákninu, čo podporuje zdravé trávenie a je to i pomoc pri chudnutí. Obsahuje tiež draslík, ktorý podporuje zdravie srdca a pomáha regulovať krvný tlak. Ďalej sa pýši obsahom vitamínu E, čo je silný antioxidant. Má tiež vplyv na imunitný systém a pokožka je vďaka nemu krajšia. Pomáha tiež pri prevencii srdcových ochorení.

Železo i vitamín E…

Ďalej tu máme obsah železa. Tento minerál je kľúčovým pre tvorbu hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík v krvi, čo znamená, že dostatočné zastúpenie železa v organizme je prevenciu vzniku anémie, teda chudokrvnosti. Minerál tiež podporuje energetický metabolizmus a správne fungovanie svalov.

tekvica, hokaido, hokkaido Čítajte viac 3 lahodné pochúťky z tekvice hokaido

Tekvicové semienka sú rovnako ako samotný plody veľmi výživné, bohaté na zdravé tuky, proteíny a horčík, ktorý podporuje dobrý psychický stav či zdravie svalov. Vďaka obsahu tryptofánu môžu semienka prispievať k lepšiemu spánku a duševnej pohode.

Tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorú potrebujeme na tvorbu dôležitých látok v tele, ako je serotonín (neurotransmiter, ktorý ovplyvňuje náladu, spánok a chuť do jedla) a melatonín (hormón regulujúci spánok). Keďže si ho telo nevie samo vytvoriť, musíme ho získavať z potravy, napríklad z mäsa, mliečnych výrobkov, orechov či práve zo semien. Celkovo je tekvica vynikajúcim doplnkom vyváženej stravy s množstvom zdravotných výhod.

Slaný tekvicový koláč s feta syrom a špenátom

Ingrediencie:
• 500 g tekvice (muškátová alebo hokkaido)
• 200 g čerstvého špenátu
• 150 g feta syra
• 3 vajcia
• 1 cibuľa
• 2 strúčiky cesnaku
• 100 ml smotany na varenie
• 1 balenie lístkového cesta
• soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
• olivový olej

Postup:
1. Tekvicu ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Opečte ich na panvici s olivovým olejom, kým nezmäknú. Potom ich odložte bokom.
2. Na tej istej panvici osmažte cibuľu do zlatista, pridajte nakrájaný cesnak a čerstvý špenát. Opekajte, kým špenát nezvädne.
3. V miske rozšľahajte vajcia so smotanou, pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok.
4. Na vyvaľkané lístkové cesto (položené vo forme na pečenie) rozložte tekvicu, špenátovú zmes a rozdrobený feta syr. Všetko zalejte vajíčkovou zmesou.
5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 – 35 minút, kým povrch nie je zlatistý a stuhnutý.

Tekvicové sušienky s horkou čokoládou

Ingrediencie:
• 200 g tekvicového pyré (upečená tekvica rozmixovaná dohladka)
• 150 g hladkej múky
• 50 g ovsených vločiek
• 100 g masla (izbovej teploty)
• 100 g horkej čokolády (nakrájanej na kúsky)
• 100 g hnedého cukru
• 1 vajce
• 1/2 ČL prášku do pečiva
• 1/2 ČL škorice
• štipka soli

Postup:
1. V miske zmiešajte maslo s cukrom, kým zmes nebude jemná a nadýchaná. Pridajte vajce a dobre premiešajte.
2. Pridajte tekvicové pyré a znova premiešajte.
3. V samostatnej miske zmiešajte múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, škoricu a soľ. Túto suchú zmes pridajte k tekvicovej zmesi a premiešajte, kým sa všetko nespojí.
4. Na záver pridajte kúsky horkej čokolády.
5. Z cesta tvarujte malé sušienky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 12 až 15 minút, kým okraje sušienok nebudú jemne zlatisté.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #antioxidanty #tekvica #tekvica Hokkaido