Šípky sú doslova nabité vitamínom C, ktorý podporuje imunitný systém, pomáha telu bojovať proti infekciám, urýchľuje hojenie rán a zlepšuje vstrebávanie železa. Tento dôležitý vitamín je tiež nevyhnutný na tvorbu kolagénu, čo zlepšuje elasticitu a pevnosť pokožky.
Šípky ďalej obsahujú flavonoidy, karotenoidy a ďalšie antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a môžu prispieť k prevencii chronických ochorení, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, rakovina či neuro-degeneratívne choroby.
Červené plody krásneho, aj keď pichľavého kríka tiež majú silné protizápalové vlastnosti, čo pomáha zmierniť bolestí kĺbov a artritídu. Obsah vlákniny zasa zlepšuje trávenie a pomáha pri problémoch so zápchou. Z vitamínov šípky ďalej obsahujú vitamín A (dôležitý pre zrak a pokožku), vitamín E (podpora imunity, antioxidant) či vitamíny skupiny B (podieľajú sa na energetickom metabolizme).
Ako správne šípky usušiť
Šípky sa zberajú na jeseň, najlepšie po prvých mrazoch, keď sú plody najsladšie. Po zbere ich opláchnite a osušte. Na sušenie môžete použiť sušičku na ovocie alebo rúru, ktorú nastavíte na nízku teplotu okolo 40 až 50 °C. Dôležité je sušiť ich pomaly, aby sa zachovali všetky prospešné látky. Sušiť ich môžete celé, ale po vysušení je dobré odstrániť semená, pretože môžu byť dráždivé pre tráviaci trakt.
Ako pripraviť šípkový čaj
Na prípravu šípkového čaju sa používajú sušené šípky. Na jednu šálku čaju postačí približne jedna polievková lyžica sušených šípok. Pre čo najlepšie využitie vitamínu C sa odporúča príprava, keď šípky zalejete studenou vodou a necháte lúhovať cez noc. Ráno potom čaj len mierne zohrejete. Alternatívne môžete šípky zaliať horúcou (nie vriacou) vodou a nechať lúhovať 10 až 15 minút.
{* sablona=„citajte_viac“ | clanok=„695873“ | popisok=„citajteViac“ *}====== Šípky v kuchyni ====== Šípky sa dajú využiť nielen na čaj, ale aj v kuchyni. Šípkový sirup je výborný na posilnenie imunity, môžete ho použiť ako prísadu do nápojov či dezertov. Džem sa výborne hodí k pečivu alebo ako náplň do koláčov. Šípková omáčka je zasa známa najmä v kombinácii so zverinou alebo hovädzím mäsom. No a zo šípok sa dá pripraviť aj domáci šípkový likér, ktorý má liečivé vlastnosti.
{* sablona=„infobox_v_clanku“ | ikona="" | typ="" *}
Recept na šípkový džem
Ingrediencie:
• 1 kg šípok • 500 g cukru (množstvo možno prispôsobiť podľa chuti) • 1 liter vody • šťava z jedného citróna
Postup: Šípky najprv dôkladne umyte a odstráňte stopky aj zvyšky kvietkov. Rozrežte ich na polovicu a odstráňte semená a jemné chĺpky vnútri plodov. Tento krok je dôležitý, pretože chĺpky môžu byť dráždivé pre tráviaci trakt. Je to trochu prácne, ale výsledok stojí za to.
Pripravené šípky dajte do hrnca, zalejte vodou (asi jeden liter) a priveďte k varu. Na miernom ohni ich varte asi 30 – 40 minút, alebo kým zmäknú. Potom ich rozmixujte ponorným mixérom alebo prepasírujte cez jemné sitko, aby ste získali hladkú šípkovú dužinu.
Do získanej šípkovej hmoty pridajte cukor a citrónovú šťavu. Citrónová šťava pomôže zachovať farbu a pridať príjemnú kyslosť. Zmes opäť priveďte k varu a na miernom ohni varte ďalších 10 až 15 minút, kým sa džem nezačne zahusťovať.
Ak chcete otestovať, či je džem hotový, kvapnite trochu na tanierik a nechajte vychladnúť. Ak džem nesteká, má správnu konzistenciu. Ak je príliš riedky, môžete ho ešte chvíľu povariť
Horúci džem naplňte do sterilizovaných pohárov. Poháre pevne uzavrite a otočte hore dnom na asi päť minút, aby sa vytvorilo vákuum.
Džem skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke. Šípkový džem je skvelý nielen na pečivo, ale hodí sa aj ako prísada do omáčok, dezertov či k zverine.