20 najčastejších chýb v stravovaní, ktoré poškodzujú vaše zdravie. Veľkým problémom môže byť aj zdravé ovocie a šťavy

Snažíte sa stravovať zdravšie, no aj tak možno robíte chyby, ktoré vašu snahu hatia a môžu narobiť veľkú škodu a zhoršiť vaše zdravie. Prečítajte si 20 častých prehreškov v stravovaní, ktorých je lepšie sa vyvarovať.

25.09.2024 06:00
zena, burger, maso, jedlo, dieta Foto:
Diétne chyby sú časté.
debata

Jete príliš rýchlo, kombinujete bielkoviny a sacharidy, konzumujete príliš veľa pálivých korenín alebo sa do chladničky vydávate neskoro večer. To je len niekoľko diétnych chýb, ktoré často robíme a ktoré môžu mať zlý vplyv na naše trávenie a zdravie celkovo. Čoho sa teda radšej vyvarovať? Tu je 20 výživových odporúčaní.

Nepravidelné stravovanie – Vynechávanie jedál alebo dlhé pauzy medzi jedlami môžu viesť k prejedaniu alebo výkyvom v hladine cukru v krvi, čo má negatívny vplyv na energiu a náladu.

Nadmerná konzumácia sýtených nápojov – Spôsobuje nafukovanie a kyslosť žalúdka, môže zhoršiť reflux a podporovať vznik žalúdočných vredov.

Konzumácia ovocia po jedle – Môže spôsobiť fermentáciu v žalúdku, nafukovanie a plynatosť.

Pitie studených nápojov počas jedla – Spomaľuje trávenie a môže spôsobovať kŕče alebo nepohodlie v žalúdku.

rodina, varenie, rodinné varenie, spoločné varenie, kuchyňa Čítajte viac Ako udržať zdravý črevný mikrobióm? Ktoré potraviny treba jesť a ktorým je lepšie sa vyhnúť?

Jesť príliš rýchlo – Nedostatočné prežúvanie potravy zaťažuje trávenie a vedie k problémom, ako je nadúvanie či pálenie záhy.

Kombinovanie jedál bohatých na bielkoviny a sacharidy (napr. mäso a zemiaky) – Tieto potraviny sa trávia rôzne, čo môže spôsobiť tráviace problémy.

Jesť neskoro večer – Môže spôsobiť reflux a narušiť spánok kvôli pomalšiemu tráveniu v noci.

Konzumácia priemyselne spracovaných potravín – Obsahujú chemické látky a konzervanty, ktoré môžu zaťažovať tráviaci trakt a spôsobiť zápaly.

Nadmerná konzumácia sladkostí a rafinovaného cukru – Vedie k nerovnováhe črevnej mikroflóry, čo spôsobuje nadúvanie, hnačky a iné tráviace ťažkosti.

Nedostatok vlákniny v strave – Spôsobuje zápchu a iné problémy s trávením.

Pitie kávy na prázdny žalúdok – Môže viesť k podráždeniu sliznice žalúdka a zvyšuje riziko problémov, ako je pálenie záhy.

Energia, raňajky, zdravie, deti Čítajte viac Po akom čase od raňajok konzumovať desiatu?

Nedostatočný príjem vody počas dňa – Zhoršuje trávenie, vedie k zápche a môže spôsobovať únavu.

Konzumácia tučných a ťažkých jedál pred cvičením – Môže spôsobiť nepríjemné pocity a problémy pri trávení počas fyzickej aktivity.

Používanie príliš veľa soli – Nadmerný príjem soli prispieva k vysokému krvnému tlaku a dehydratácii.

Konzumácia alkoholu počas jedla – Spomaľuje trávenie, zvyšuje kyslosť v žalúdku a môže viesť k problémom s pečeňou.

Nadmerná konzumácia vyprážaných jedál – Spôsobuje tráviace problémy, ako je pálenie záhy, nadúvanie či pocit ťažoby.

Pitie ovocných štiav namiesto jedenia celého ovocia – Ovocné šťavy často obsahujú menej vlákniny a viac cukru, čo môže negatívne ovplyvniť trávenie a hladinu cukru v krvi.

Konzumácia mrazených jedál bez ich dôkladného rozmrazenia – Nedostatočne rozmrazené potraviny môžu byť náročné na trávenie a zvýšiť riziko bakteriálnej kontaminácie.

Pridávanie veľkého množstva pálivých korenín do jedla – Dráždia žalúdok, spôsobujú pálenie záhy alebo dokonca zhoršujú žalúdočné vredy.

Vynechávanie raňajok – Môžu vzniknúť problémy s hladinou cukru v krvi a znížená energetická hladina počas dňa, čo negatívne ovplyvňuje metabolizmus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #výživa detí