Bataty sú bohaté na živiny a patria medzi veľmi zdravé potraviny. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá je dôležitá pre trávenie a zdravie čriev. Okrem toho sú bohaté na vitamíny, najmä na vitamín A vo forme beta-karoténu, ktorý podporuje zdravie očí, pokožky a imunitného systému. Bataty tiež obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, horčík a mangán. Tieto látky prispievajú k správnej funkcii nervového systému, podpore svalov a celkovému zdraviu.
Zdravotné benefity batatov
Podpora zdravia očí
Vysoký obsah beta-karoténu je pre oči veľmi prospešný. Telo premieňa beta-karotén na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie zraku a môže znížiť riziko vzniku očných ochorení, ako je makulárna degenerácia.
Silná imunita
Vitamín C, ktorý bataty taktiež obsahujú, zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému. Podporuje tvorbu bielych krviniek a prispieva k ochrane organizmu pred infekciami.
Zlepšenie trávenia
Bataty sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže predchádzať zápcham. Vláknina navyše pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre ľudí s cukrovkou.
Podpora zdravia srdca
Draslík, ktorý sa v batatoch nachádza vo vysokých množstvách, je dôležitý pre reguláciu krvného tlaku. Vyvážený príjem draslíka pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku a podporuje zdravie srdca. Okrem toho vláknina v batatoch pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, čo môže znížiť riziko srdcových ochorení.
Boj proti zápalom
Bataty obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápal v tele. Chronický zápal je spojený s viacerými zdravotnými problémami, vrátane srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny. Antioxidanty pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek.
Ako zaradiť bataty do stravy
Bataty sú veľmi všestranné a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby. Môžete ich piecť, variť, grilovať alebo pripravovať na pare. Vďaka ich sladkastej chuti sú ideálne nielen do slaných jedál, ale aj do rôznych dezertov. Skvelou voľbou je napríklad batatová polievka, pyré, pečené bataty ako príloha, alebo hranolky z batatov.
Jednoduchý recept na pečené bataty s cesnakovým dipom:
//Ingrediencie:// 2 veľké bataty 2 lyžice olivového oleja 1 lyžička sladkej papriky 1/2 lyžičky cesnakového prášku soľ a čierne korenie podľa chuti štipka chilli (voliteľné)
//Na cesnakový dip:// 200 g bieleho jogurtu 1 strúčik cesnaku (pretlačený) 1 lyžička citrónovej šťavy soľ a bylinky (kôpor, petržlenová vňať) podľa chuti
//Postup:// Predhrejte si rúru na 200 °C. Bataty dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na hranolky alebo kolieska. V miske zmiešajte olivový olej, sladkú papriku, cesnakový prášok, soľ, korenie a chilli. Do tejto zmesi pridajte bataty a dobre premiešajte, aby sa rovnomerne obalili.
Uložte bataty na plech vystlaný papierom na pečenie. Dajte pozor, aby boli v jednej vrstve. Pečte v predhriatej rúre 25 – 30 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. V polovici pečenia ich môžete otočiť. Medzitým si pripravte cesnakový dip: zmiešajte biely jogurt, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a bylinky. Podávajte s dipom ako prílohu alebo ľahký snack.