Zázrak jesene v šálke: tieto 3 bylinkovo-ovocné čaje sú skvelé pre zdravie aj na zahriatie

S príchodom jesene sa dni skracujú a vonku začína byť chladno, čo nás často nabáda hľadať spôsoby, ako sa zahriať a zároveň podporiť imunitu. Jedným z najpríjemnejších rituálov, ktorý kombinuje teplo, vôňu a zdravotné benefity, je príprava bylinkových čajov. Sezónne ingrediencie ako škorica, zázvor, šípky či šalvia dodajú organizmu potrebné vitamíny a ochranu pred prechladnutím. Vyskúšajte tieto tri jednoduché recepty na jesenné čaje, ktoré zahrejú, posilnia telo a potešia chuťové poháriky.

08.11.2024 07:00
čaj, zdravie, pokoj, bylinky Foto:
Jesenné čaje zahrejú aj dodajú živiny.
debata

Škoricovo-zázvorový čaj s medom a citrónom

Tento čaj je výborný na prehriatie organizmu a podporu imunity. Škorica má protizápalové vlastnosti, zázvor pomáha tráveniu a citrón s medom posilňujú imunitný systém.

Ingrediencie:

1 škoricová tyčinka (alebo 1/2 ČL mletej škorice)

1 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru

1 ČL medu (prípadne viac podľa chuti)

šťava z 1/2 citróna

250 ml horúcej vody

Postup:

Do šálky vložte škoricovú tyčinku a zázvor. Zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať asi 10 minút. Po lúhovaní pridajte med a citrónovú šťavu, premiešajte a môžete si vychutnať hrejivý čaj.

Čaj zo šípok a harmančeka s jablkom

Šípky sú bohaté na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém. Harmanček dodáva čaju upokojujúci efekt a jablko mu pridáva jemne sladkastú chuť.

Ingrediencie:

1 PL sušených šípok (alebo 1 ČL šípkového čaju)

1 ČL sušeného harmančeka

1/2 jablka nakrájaného na plátky

250 ml horúcej vody

med alebo škorica podľa chuti

Postup:

Do čajovej šálky dajte šípky, harmanček a plátky jablka. Zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 10 až 15 minút. Po lúhovaní môžete čaj osladiť medom a pridať štipku škorice na zvýraznenie chute.

Čaj zo šalvie a mäty s pomarančom

Šalvia má antibakteriálne účinky, ktoré sú výborné na prevenciu prechladnutia, a mäta čaju dodáva osviežujúci tón. Pomarančová šťava pridáva vitamín C a zlepšuje chuť.

Ingrediencie:

1 ČL sušenej šalvie

1 ČL sušenej mäty

Šťava z 1/4 pomaranča

250 ml horúcej vody

med podľa chuti

Postup:

Šalviu a mätu vložte do šálky. Zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať asi 8 – 10 minút. Pridajte šťavu z pomaranča a premiešajte. Môžete osladiť medom podľa chuti. Tieto čaje vás nielen zahrejú, ale aj podporia zdravie počas chladných jesenných dní.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #čaj