„Experimentálne, klinické i obrovské populačné štúdie zistili protektívne (ochranné) účinky kávy pri progresii ochorení pečene do závažnejších foriem – nealkoholová steatohepatitída (čiže tzv. stukovatenie pečene), vírusové hepatitídy, alkoholová cirhóza, hepatocelulárny karcinóm (čiže rakovina pečene), aj zníženie mortality na tieto ochorenia,“ tvrdia autorky Mária Szántová a Zuzana Ďurkovičová v časopise Vnitřní Lékarství ešte z roku 2016.
Ich referát bol prezentovaný aj na májových hepatologických dňoch, ktoré sa konali v roku 2016 na Donovaloch. "Štúdie dokladujú antioxidačné, antifibrotické (zabraňujú väzivovateniu), antikarcinogénne (protirakovinové) účinky kávy. Káva je podľa autoriek nefarmakologickým prostriedkom primárnej aj sekundárnej prevencie chronických ochorení pečene. Ich článok poskytuje zložitý a odborný prehľad publikovaných dát a predpokladané mechanizmy hepatoprotektivity kávy (čiže jej ochranných účinkov na pečeň). Nám, laikom, stačí jednoducho vedieť, že sa dokázalo, že káva má isté ochranné účinky na pečeň.
Popíjanie kávy (ale aj čaju) sa spája s nižšou pravdepodobnosťou vzniku diabetu druhého typu. Napriek tomu, že pitie nápojov s obsahom kofeínu môže krátkodobo zvýšiť koncentráciu cukru v krvi, dlhodobé štúdie ukázali, že tí, čo pijú kávu, majú nižšie riziko vzniku diabetu 2. typu v porovnaní s tými, čo ju nepijú. Polyfenoly a minerály, ako napríklad horčík, ktoré obsahuje káva aj čaj, môžu zlepšiť účinnosť metabolizmu inzulínu a glukózy v tele.
Rozsiahla metaanalýza 28 štúdií s celkovým počtom 1,1 milióna účastníkov sledovaných po dobu od 10 mesiacov až po 20 rokov, našla súvislosť medzi konzumáciou kávy a nižším rizikom rozvoja diabetu. V porovnaní s nulovou konzumáciou kávy sa znížené riziko pohybovalo od 8 % (pri 1 šálke denne) do 33 % (pri 6 šálkach denne). Káva s kofeínom vykazovala o niečo vyšší prínos ako káva bez neho.
Podľa niektorých štúdií môže kofeín zmierňovať včasné príznaky Parkinsonovej choroby, iné zas demonštrujú ochranné účinky na mozog. K zaujímavým záverom došla metaanalýza so sledovaným obdobím 10 a 16 rokov, ktorej výsledky hovoria o nižšom riziku (o 58 %) Parkinsonovej choroby u mužov (6 a viac šálok kávy denne), a to v porovnaní s mužmi, ktorí kávu vôbec nepili. V prípade žien bolo najnižšie riziko pozorované pri miernej konzumácii kávy v podobe 1–3 šálok denne.
Čo sa týka Azheimerovej choroby, konzumácia kávy a kofeínových nápojov by mohla mať ochranný vplyv, ale výsledky zatiaľ nie sú dostatočne presvedčivé pre vyvodzovanie nejakých záverov.
Pitie kávy si ľudia spájajú so stimulačným účinkom na centrálny nervový systém, s vysokým krvným tlakom či búšením srdca, u citlivých ľudí aj s refluxom, nervozitou či narušením spánku. Obyčajne sa pri týchto problémoch jednoducho odporúča obmedzovať jej prísun. Jedna štúdia však dospela k tomu, že umiernené pitie kávy (2–3 šálky dene) je spojené so znížením rizika srdcových ochorení. Podľa jednej veľkej prospektívnej štúdie by mohla umiernená konzumácia kávy dokonca znížiť pravdepodobnosť mozgovej mŕtvice u žien.
Autori rozsiahlej štúdie, ktorí sledovali účastníkov v rámci obdobia dvadsiatich rokov, dospeli k záveru, že u žien pravidelne pijúcich kávu je dokonca výrazne nižšia pravepodobnosť cholecystektómie (potreby odstránenia chorého žlčníka) v porovnaní so ženami, ktoré ju nepijú.
Pri nádorových ochoreniach sa predpokladá ochranný vplyv rôznych polyfenolov. Káva môže napríklad prostredníctvom stimulácie produkcie žlčových kyselín a urýchlenia trávenia v hrubom čreve znižovať množstvo karcinogénov, ktorým je vystavená stena čreva. Štúdie „in vivo“ preukázali, že niektoré polyfenoly zabraňujú rastu nádorových buniek. Káva sa takisto spája so zníženou hladinou estrogénov, čo môže mať vplyv na určité typy nádorov závislých od estrogénov. Existujú pomerne vysoko sugestívne dôkazy o priaznivom vplyve konzumácie kávy na riziko vzniku nádorov pečene a endometria.
Samozrejme, že na záver treba dodať, že hoci existujú dôkazy o zdravotných benefitoch pitia kávy (i čaju), ich prehnaná konzumácia škodí. Príliš veľa kofeínu môže u citlivých jedincov viesť k úzkosti, podráždenosti alebo k problémom so spánkom. Kofeín tiež ovplyvňuje metabolizmus vápnika, čo môže viesť ku zvýšenému riziku osteoporózy a ku zlomeninám. Teda – káva áno – ale v primeranej miere!
Pitie kávy bez kofeínu nemá nejaké zásadné zdravotné výhody. Bezkofeínová káva sa vyrába priemyselne a čiastočne úspešné boli aj pokusy o vypestovanie kávy s menším obsahom kofeínu. Príjem kofeínu môže zásadne prekážať len u ťažších kardiakov.
Výsledky dTestu na tému zrnkovej kávy
Časopis dTest testoval vo svojom čísle 1/2024 rôzne značky zrnkovej kávy. Tá podľa neho zažíva vzostup a z dostupných údajov za posledné dva roky je jasné, že najobľúbenejším kávovým nápojom je espresso (príprava je typická pretlakovou extrakciou kávy do vody, 7 g kávy, 30 sekúnd s výsledným objemom 30–40 ml). 92 % čiastky minutej za kávu spotrebitelia nechávajú v maloobchode, čo znamená, že kávu pijú podstatne častejšie pripravenú doma ako v kaviarni. Z 15 vzoriek zrnkovej kávy najvyšší počet bodov pozbieralo Eduscho Espresso Intenso (značka je súčasťou kávovej ponuky Tchibo, ktorá je na Slovensku od roku 1997) a Segafredo Espresso Casa.
Zatiaľ kým v Českej republike je top kávovou jednotkou značka Tchibo, na Slovensku je to Popradská káva a Tchibo je hneď na druhom mieste. Vo fairtrade káve je top jednotkou v SR Tchibo, značka, ktorá má v SR 19 obchodov a v supermarketoch 65 shop-in kútikov. Na trhu s kávou je celkovo už od roku 1949.