„Pri hypo glykémii sa človek potí, má búšenie srdca, triašku, pocit hladu, môže byť malátny až stratiť vedomie. Je to nebezpečný stav, pretože v tomto prípade dochádza k rovnakému poškodeniu mozgu ako pri nedostatku kyslíka. Červené krvinky totiž potrebujú cukor, aby dokázali transportovať kyslík,“ vysvetľuje Slovenský Červený kríž.
Pri hyperglykémii môže byť pacient červený v tvári, cítiť smäd, často močí, môže mať rozmazané videnie, acetónový zápach z úst. Tiež môže upadnúť do bezvedomia, ale až v pokročilej fáze hyperglykémie.

Cukor podať vždy
„Pokiaľ diabetik upadne do bezvedomia, ako laici nedokážeme určiť, ktorý z týchto stavov je jeho príčinou. Voláme záchrannú zdravotnú službu a uložíme ho do stabilizovanej polohy. Prvou pomocou je však aj podanie cukru medzi líce a zuby na spodnej strane – podávame glukózu alebo sacharózu. Nikdy nie fruktózu, ovocný cukor totiž potrebuje približne polhodinu na to, aby sa rozštiepil na glukózu,“ odporúča Slovenský Červený kríž.
Pokiaľ sa stav doplnením cukrov zlepší, išlo o hypoglykémiu. Ak ide o hyperglykémiu, táto malá dávka cukru už jeho stav nezhorší.