Kozie mlieko je zdraviu prospešnejšie než kravské, zistili slovenskí vedci

Kozie mlieko obsahuje viac minerálnych látok, najmä vápnika, než kravské mlieko. Vo vyššom percentuálnom zastúpení obsahuje aj ďalšie minerálne prvky, ako sú horčík, draslík, fosfor, meď, zinok, ale aj stopové prvky, najmä mangán a chróm.

26.11.2024 11:00
kosti, osteoporóza, senior, seniorka, mlieko,... Foto:
Kozie je zdravšie.
debata

Obsahuje takisto prospešnú mikrobiotu, ktorej niektorí zástupcovia pozitívne ovplyvňujú zdravotný stav konzumentov. Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) z Centra biovied vyselektovali a charakterizovali postbioticky aktívne baktérie na ich použitie pri výrobe produktov z fermentovaného kozieho mlieka. Získali za to patent.

Pre niekoho odpad, pre iného cenná surovina. Nie je to sci-fi, Linda Štroncerová vyrába z mlieka - látky na šaty
Video
Zdroj: TV Pravda

„V spolupráci s Výskumným ústavom mliekarenským v Žiline sme vyselektovali bakteriálne kmene, ktoré sú citlivé k antibiotikám a sú bez produkcie nežiaducich enzýmov. Naopak, produkujú užitočný enzým beta-galaktozidáza, ktorý je dôležitý pri príprave produktov pre jednotlivcov trpiacich laktózovou intoleranciou. Kmene produkujú antimikrobiálne pôsobiace substancie – bakteriocíny, patriace do skupiny postbiotík. Substancie zostávajú stabilné aj počas dlhodobého skladovania pri teplote mínus 20 stupňov Celzia,“ priblížila vedúca vedecká pracovníčka z Centra biovied SAV Andrea Lauková.

mlieko Čítajte viac Na zdravie s mliekom

Dôležité postbiotiká

Postbiotiká sú biologicky aktívne látky, ktoré vznikajú ako výsledok metabolickej činnosti prospešných mikroorganizmov (probiotík) v črevnom trakte alebo počas fermentácie. Na rozdiel od probiotík, ktoré sú živé baktérie, postbiotiká sú produkty, ktoré tieto baktérie produkujú, a samotné neobsahujú živé mikroorganizmy.

Kozie mlieko je podľa SAV považované za funkčnú a nutrične hodnotnú tekutinu bohatú aj na komponenty, akými sú postbioticky aktívne kmene baktérií. Baktérie prežívajú na pracovisku v dostatočnom množstve v jogurtoch vyrobených z kozieho mlieka.

„Ďalšou zložkou kozieho mlieka s významom pre naše zdravie sú vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, K a kyselina listová. Zastúpené sú aj mastné kyseliny, a z nich hlavne kyselina maslová, kaprónová, kaprylová, kaprínová, palmová, arachidonová a linolénová. Kozie mlieko obsahuje takisto vyššie percento aminokyselín treonín, izoleucín, lyzín, tyrozín, cysteín a valín,“ uviedla Lauková.

Patent udelil tento mesiac Úrad priemyselného vlastníctva SR po úspešnom zavŕšení úplného prieskumu patentovej prihlášky.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mlieko