Fio bankaFio banka

Ktorá náhrada mäsa či syra je najlepšia pre zdravie aj peňaženku?

Mäso a mliečne výrobky sa čoraz častejšie dostávajú na čiernu listinu ľudí. Vegánov či vegetariánov celosvetovo pribúda. Potraviny živočíšneho pôvodu nahrádzajú rastlinnými alternatívami zo zdravotných, alebo aj etických či ekologických dôvodov. Ktorá náhrada je však najlepšia pre zdravie, planétu aj peňaženku?

07.12.2024 15:00
7 rád, ako variť strukoviny, aby vás nenadúvali Foto:
Najzdravšími náhradami mäsa sú strukoviny
debata
Video
Odpovedať na túto otázku sa pokúsil výskumník Marco Springmann z univerzity v Oxforde. Vo svojej štúdii najskôr potraviny porovnával podľa toho, aké množstvo ich ľudia bežne konzumujú. Stanovil preto štandardizované veľkostí porcií – napríklad 110g pre väčšinu mäsa a jeho náhrad, 85g pre tofu a tempeh, 240ml pre mlieko a jeho náhrady a 30 až 45g pre nespracované potraviny ako strukoviny, orechy a obilniny. hovädzí steak, grilovanie Čítajte viac Vegetariánsky steak či rezeň si už vo Francúzsku nekúpite. Za porušenie hrozia mastné pokuty

Následne zanalyzoval náhrady tak, aby zhodnotil dopady nahradenia všetkého mäsa a mlieka na úrovni kalórií. Napríklad dve porcie fazule obsahujú podobné množstvo kalórií ako jedna porcia vegetariánskeho burgeru, a tri porcie mandľového mlieka obsahujú podobné množstvo kalórií ako jedna porcia ovseného alebo sójového mlieka.

„Keďže diskusia o náhradách mäsa a mlieka prebieha predovšetkým v bohatých krajinách, sústredili sme sa na tento región príjmu,“ vysvetlil Springmann.

Víťazom sú strukoviny

Podľa jeho zistení sú najvhodnejšou náhradou mäsa a mlieka nespracované potraviny ako sója, hrach a fazuľa. Ich konzumáciou namiesto živočíšnych výrobkov by navyše v bohatých krajinách, akými sú USA či Spojené kráľovstvo, klesli výživové nerovnováhy medzi tým, koľko živín ľudia prijímajú a koľko by prijímať mali, na polovicu.

Štúdia odhaduje, že úmrtia spôsobené chorobami srdca, cukrovkou či mŕtvicou, by klesli o desatinu. Znížilo by sa množstvo vody a pôdy potrebných na produkciu našich potravín, rovnako tak aj množstvo emisií skleníkových plynov.

Mäso z laboratória na poslednom mieste

„Prekvapivým druhým miestom bol tempeh, tradičné indonézske jedlo vyrobené z fermentovaných sójových bôbov, ktoré si zachováva väčšinu výživových vlastností sóje bez veľkého spracovania alebo prídavných látok,“ píše Springmann

Na poslednom mieste spomedzi náhrad skončilo mäso vypestované v laboratóriu. „Pri použití súčasnej technológie, ktorá spotrebuje veľa energie na pestovanie živočíšnych tkanív v laboratóriu, môžu emisie z kultivovaného mäsa dosiahnuť úroveň emisií z hovädzích burgerov, pričom náklady môžu byť až 40 000-krát vyššie. Replikovaním hovädzieho mäsa sú aj zdravotné dopady mäsa z laboratória podobne negatívne,“ dodal autor štúdie.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mäso #mlieko #strukoviny #vegán