Ak si radi pochutíte na dobrotách z vianočných trhov, tieto rady sú pre vás ako stvorené. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil odporúčania, podľa ktorých ľahko aj vy ako zákazník vyhodnotíte, či sú v stánku na vianočných trhoch dodržané hygienické štandardy.
- Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia, napríklad prikryté ochrannou fóliou.
- Pri príprave a manipulácii s nimi nesmú osobám, ktoré podávajú hotové pokrmy zákazníkom, chýbať jednorazové rukavice a pokrývka hlavy.
- Zákazník by mal pred kúpou pokrmu venovať pozornosť aj čistote pracovných dosiek či kuchynských pomôcok v stánkoch a čistote pracovného odevu zamestnancov.
- Všimnúť by si mal aj, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami.
- Chladené potraviny a používané polotovary nesmú byť uložené voľne, patria do chladiacich zariadení.