Poznáte to – sviatočnému jedlu, na ktoré sa tešíme celý rok, sa odoláva ťažko. Skôr, ako hladovaniu a čakaniu na zlaté prasiatko, dajú mnohí z nás prednosť celodennej degustácii vianočných koláčov. No a pri štedrej večeri sa ovládne už naozaj len málokto.
Gastroenterológ Ondrej Holička opisuje, že tradičné Vianoce sú často nielen sviatkom radosti a pokoja, ale aj nadmerného jedenia a pitia alkoholu.
„Sme národ, ktorý má hlboko zakorenené tradície našich praotcov a väčšina z nás ich dodržuje i pri sviatočnom stole. Naše stravovacie sviatočné tradície musia obsahovať ťažko stráviteľné, kalorické, zväčša mastné jedlá s nízkym obsahom vlákniny. Ako dezert pridáme jednoduché sacharidy a zapijeme to väčším množstvom alkoholu,“ vyratúva odborník a dodáva, že toto všetko je najlepším receptom na to, aby sme posviatočné obdobie museli prežiť s diétami, alebo v horšom prípade aj na pohotovosti.
„Medzi najčastejšie problémy, pre ktoré pacienti vyhľadávajú lekársku pomoc, je symptomatika GERD – gastroezofageálny reflux, rôzne typy brušných kolík – najmä biliárne koliky, akútny zápal podžalúdkovej žľazy, či už jednoduchá gastroenteritída a diarrhoe zapríčenené konzumáciou zle upravenej alebo pokazenej stravy,“ poukazuje Holička na možné nepríjemnosti.
„Treba taktiež podotknúť že sme krajinou s najväčšou úmrtnosťou na pečeňové ochorenia v rámci Európskej únie v súvislosti s konzumáciou alkoholu a „tučných jedál“ ktorá ma za následok chronický zápal pečene a následne cirhózu pečene,“ dodal gastroenterológ

Ako si teda pripraviť Vianoce, na ktoré budeme spomínať v dobrom nie len my, ale aj náš žalúdok?
- Plánovanie – už pri nákupnom zozname myslime na to, aby sme nekupovali zbytočne veľa potravín, a aby sa náš jedálniček skladal skôr z ľahšie stráviteľných potravín, dostatku zeleniny a ovocia a taktiež, aby sme mali dostatok vlákniny
- Pri príprave potravín dbajme na ich čerstvosť
- Potravu konzumujme pomaly s dôkladným požutím, čo pomôže našim enzýmom dôkladne stráviť jednotlivé zložky.
- Konzumujme dostatok vlákniny, čo pomôže pohybu našich čriev a správnej obnove mikroflóry, taktiež je vhodné dopriať si dostatok prebiotík vo forme fermentovaných potravín – napr. kapusta, cesnak
- Doprajme si dostatok pohybu hlavne vo forme prechádzok, čo pomôže peristaltike tráviaceho traktu
- Alkohol s mierou – v kombinácií s vysokotukovým jedlom potrápi nielen pečeň, ale aj pankreas

Gastroenterológ Holička ďalej radí, že bežné známky prejedenia sa, ako nadúvanie, pocit plnosti, nemožnosť si „odgrgnúť“ a pálenie záhy, nepotrebujú pomoc lekára. Možno si pomôcť voľne predajnými tráviacimi enzýmami, antacidami, taktiež pomôžu mierne zásadité minerálky.
„Ak sa však pridajú úporná bolesť, alebo bolesť spojená s teplotami, je nutné bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc,“ varuje.

„Typickými alarmujúcimi príznakmi sú náhla kolikovitá bolesť pod pravým rebrovým oblúkom vystreľujúca pod pravú lopatku – biliárna kolika, možná cholecystitída. Ďalej bolesť v nadbruší šíriaca sa pásovito až smerom do chrbta nereagujúca na zmenu polohy tela – zápal podžalúdkovej žľazy – pankreatitída. Bolesť v ľavom podbrušku sprevádzaná triaškou a teplotami – zápal vačkov v stene hrubého čreva – divertikulitída, eventuálne v pravom podbruší – appendicitída,“ dodáva lekár s tým, že pri týchto symptómoch sa neodporúča užívať lieky od bolesti, keďže môžu prekryť symptómy a zmiasť vyšetrujúceho lekára.