Fio bankaFio banka

Vedci varujú: Nevyhýbajte sa sladkému úplne, v tele to narobí viac škody, než osohu

Cukor je jednou z najdiskutovanejších tém v oblasti výživy. Na jednej strane ho spájame s obezitou, cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami, na strane druhej si ho mnohí nevieme odoprieť ako malú odmenu po náročnom dni. Moderné výskumy však naznačujú, že mierny príjem sladkostí nemusí byť len „zakázaným ovocím“, ale aj súčasťou života v rovnováhe.

26.12.2024 06:00
sladkosti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sladkosti nás sprevádzajú od detstva. Spájajú sa s narodeninovými oslavami, sviatočnými chvíľami a malými momentmi radosti.

Slováci sa prejedajú
Video
Lekárka diabetologička Katarína Černá varuje, že až 13 percent chlapcov má nadhmotnosť a 6 percent z nich je vyložene obéznych, u dievčat má nadváhu 12 percent, obezitu 5,6 percenta. / Zdroj: TV Pravda

Hoci nám odborníci neustále pripomínajú riziká nadmernej konzumácie cukru, stojí za to zamyslieť sa: je úplné vyhýbanie sa sladkému skutočne tou správnou cestou? Môže mať rozumné množstvo sladkostí svoje miesto aj v zdravom životnom štýle?

Sladké chvíle šťastia

V článku publikovanom na stránke Health sa zdôrazňuje, že príležitostná sladkosť môže byť prospešná pre duševné zdravie. Stres a emočné napätie, ktorým čelíme denne, môžu byť čiastočne zmiernené malou dávkou sladkého. Výskum ukazuje, že krátkodobé zvýšenie hladiny glukózy v krvi podporuje tvorbu serotonínu – hormónu šťastia – a môže tak prispieť k zlepšeniu nálady.

Napriek tomu nie je cukor zázračným liekom na problémy. Je však isté, že môže prispieť k okamihu radosti, ak ho konzumujeme v rozumných množstvách. Preto by sme nemali hneď zavrhovať sladkosti ako niečo zlé – dôležité je vedieť, kedy a koľko.

matcha Čítajte viac Tajná ingrediencia, ktorá nakopne telo aj myseľ: Tento nápoj pobláznil celý svet

Nebezpečenstvo skrytého cukru

Ak hovoríme o cukre, treba rozlišovať medzi jeho prirodzenou a pridanou formou. Pridaný cukor, ktorý sa často nachádza v priemyselne spracovaných potravinách, je hlavným vinníkom zdravotných problémov. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nadmerný príjem pridaného cukru prispieva k obezite a zvyšuje riziko chronických ochorení. Preto je dôležité sledovať, kde a v akej forme cukor prijímame.

Na druhej strane, prirodzené cukry obsiahnuté v ovocí alebo mliečnych výrobkoch prinášajú so sebou aj vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré podporujú zdravie. Konzumácia sladkostí z prírodných zdrojov je tak vhodnejšou alternatívou.

Mierny prístup k sladkostiam

Americká srdcová asociácia odporúča limitovať denný príjem pridaného cukru na maximálne 25 gramov pre ženy a 36 gramov pre mužov. Tento limit môže byť pre mnohých prekvapivo nízky, ak zohľadníme množstvo skrytého cukru v nápojoch a spracovaných potravinách.

Napriek tomu nie je dôvod úplne vylúčiť sladké zo života. Kúsok kvalitnej čokolády alebo domáci dezert môže byť súčasťou zdravého jedálnička, ak ich prijímame s mierou.

tmavá čokoláda, cukrovka Čítajte viac Milujete čokoládu? Vedci odhalili šokujúce zdravotné benefity, ktoré vás presvedčia jesť ju každý deň

Článok publikovaný vo Frontiers in Public Health zdôrazňuje, že úplné vyhýbanie sa cukru môže viesť k frustrácii a paradoxne zvýšiť túžbu po sladkom. Psychologické efekty takého obmedzenia môžu spôsobiť viac škody než úžitku.

Sladkosť ako odmena, nie závislosť

Pri každom jedle, ktoré obsahuje cukor, by sme sa mali sami seba opýtať – prečo si ho dávam? Ak je odpoveďou odmena za dobre vykonanú prácu alebo chvíľa potešenia, je to v poriadku. Ak však siaham po sladkostiach z nudy alebo zo stresu, je čas prehodnotiť svoje stravovacie návyky. Ako zdôrazňujú odborníci, dôležité je budovať zdravý vzťah k jedlu a nespadnúť do extrémov.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravá výživa #diabetes #cukor #hormón šťastia