Štúdia vyšla v časopise Cancer, zosumarizovala dáta z ďalších 14 štúdií, ktoré sa zaoberali Európou, Severnou Amerikou a Južnou Amerikou. Výskumníci analyzovali dáta od 9 548 ľudí s rakovinou hlavy a krku a 15 783 ľudí bez tejto choroby.
„Hoci už boli predchádzajúce výskumy o konzumácii kávy a čaju a zníženom riziku rakoviny, táto štúdia zdôraznila ich rôzne účinky na rôzne typy rakoviny hlavy a krku, vrátane pozorovania, že dokonca aj bezkofeínová káva mala niektorý pozitívny vplyv,“ povedala hlavná autorka štúdie Yuan-Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute a Lekárskej fakulty Univerzity v Utahu.
Čítajte viac Obľúbený nápoj Slovákov má prekvapivé účinky na organizmus: Toto sa deje vo vašom tele, keď pijete kávuVýsledky naznačujú, že ľudia, ktorí pijú viac ako štyri šálky kofeínovej kávy denne, majú o 17 percent nižšiu šancu na rozvoj rakoviny hlavy a krku v porovnaní s tými, ktorí tento nápoj nepijú. V prípade čaju sa zdá, že pitie jednej šálky denne je spojené s o 9-percent nižšou šancou na vznik rakoviny hlavy a krku.
Napriek niektorým sľubným zisteniam štúdia uznáva niekoľko obmedzení. Nezohľadňovala napríklad to, aký konkrétny typ kávy a čaju účastníci pili. Na záver skonštatovali, že v tejto oblasti bude potrebný ešte ďalší výskum.