O jeho zdravotných benefitoch počúvame od detstva. Nájdu sa však aj hlasy, podľa ktorých ide vlastne o obyčajný cukor. Kde je pravda?
Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie na svojich sociálnych sieťach zdôraznilo, že med je oceňovaný po celom svete za svoje zdravotné benefity a liečivé vlastnosti.
„Je bohatý na antioxidanty, má antibakteriálne a protizápalové účinky, ktoré môžu pomáhať pri rôznych zdravotných problémoch od bolesti hrdla až po problémy s trávením. Navyše pravidelná konzumácia medu v miernom množstve môže viesť k čiastočnému posilneniu imunitného systému vďaka jeho antioxidačným zložkám,“ konštatuje spoločnosť.

Ako však ďalej odborníci upozorňujú, med je aj alergén, preto netreba zabúdať na opatrnosť. „Alergie na med sa často týkajú reakcií na zvyšky peľu obsiahnuté v mede, na ktoré môže byť alergická určitá skupina ľudí. Príčinou môžu byť aj alergény skrížene reagujúce s alergénmi jedu včiel. Typickým prejavom je pocit svrbenia v ústach, vyrážky alebo dokonca anafylaktické reakcie u veľmi citlivých jedincov,“ vysvetľuje Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie.
A ako správne konzumovať med podľa alergológov a imunológov?
- Ak ste nikdy predtým nejedli med, začnite malým množstvom a sledujte akékoľvek príznaky alergie. Toto platí najmä u malých detí.
- Deťom do jedného roka med nepodávame.
- Vyberajte si kvalitný med od overených dodávateľov, ktorí minimalizujú kontamináciu počas spracovania.
- Za najzdravší druh medu sa považuje med Manuka.

A na čo je dobré si dať ešte pozor? Deti do jedného roka by med konzumovať nemali. Dôvodom je, že med, ktorý nebol správne extrahovaný alebo skladovaný, môže obsahovať nebezpečné baktérie, ako je napríklad Clostridium botulinum. Tie sú sú škodlivé najmä pre dojčatá a malé deti.
Pozor by sme si mali dať aj na nefiltrovaný med, ktorý síce môže obsahovať viac živín, môže tiež obsahovať nečistoty, ako sú čiastočky vosku, čiastočky tiel mŕtvych včiel a iné nežiaduce látky, ktoré môžu byť pre niektorých ľudí problémové.