Experiment zverejnil zubár z Kalifornie Miles Madison na svojich sociálnych sieťach. Ako priznal, výsledky ho šokovali. Pre svoje pokusy si vzal štyri vytrhnuté zuby a namáčal ich po dobu 10 dní do štyroch nápojov – do kávy, čaju, červeného vína a do populárneho kolového nápoja. Následne skúmal, ktorý zub mal na sebe najvýraznejšie škvrny.
Výsledok bol jednoznačný. „Červené víno určite spôsobuje najväčšie zafarbenie. Zafarbilo celý zub, sklovinu aj koreň,“ ukázal zubár fialovočervený zafarbený zub.

Dobre nedopadol ani zub namočený do kolového nápoja. „Kola nielenže zafarbila zub naozaj tmavo, ale spôsobila aj tieto malé jamky, pretože kyselina akoby zjedla sklovinu a aj časť štruktúry koreňa,“ vysvetlil Madison s tým, že dôvodom sú kyslé vlastnosti nápoja.
Najmenšie zafarbenie spôsobil čaj, zub zostal svetlohnedý. Káva zafarbila korunku zubu na žlto a koreň na hnedo.
Tento experiment ukazuje zafarbenie zubov, čo nemusí byť aj znakom ich poškodenia. Často ide len o kozmetický problém. Problém môže nastať pri častej konzumácii kyslých nápojov. Paradoxne môže uškodiť, ak si človek hneď po takomto nápoji umyje zuby. Kyslé potraviny totiž môžu dočasne oslabiť sklovinu zuba a mechanické čistenie ich môže potom ešte viac poškodiť. Zubom potom môže zostať aj žltý otieň.